PolitikaPreporučeno

Italija testira ‘opušteniju fiskalnu politiku’ Ursule von der Leyen

Italija može smanjiti svoj veliki javni dug samo ako bude kombinirala razumnu fiskalnu konsolidaciju s gospodarskim rastom, rekao je voditelj Europskog odjela Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Poul Thomsen u intervjuu za Reuters.

Nova talijanska vladajuća koalicija antisistemskog Pokreta pet zvijezda i Demokratske stranke (lijevi centar) mora do 15. listopada pripremiti nacrt proračuna za 2020. kako bi ga mogla razmotriti Europska komisija.

Komisija pozorno prati talijanske fiskalne planove: u svibnju je prognozirala očekivani javni dug od više od 133 posto BDP-a za ovu godinu (prema 132,2 posto BDP-a 2018.) te još veći za iduću (135 posto BDP-a) ako se ne promijene politike, čime Italija krši europska fiskalna pravila po kojima dug mora svake godine padati.

>>>Italija je na rubu ‘perma-recesije’: Capital Economics

“Italija ima jako dugo razdoblje jako slabog rasta, niske produktivnosti i to je najvažnije pitanje koje stoji pred njom: kako potaknuti produktivnost”, rekao je Thomsen za Reuters u utorak. “Uz to, postoji fiskalno pitanje, Italija mora provesti fiskalnu konsolidaciju, ali nikako ne tvrdim da može smanjiti svoj dug putem fiskalne konsolidacije – ona mora rasti”, naglasio je.

Tražeći potvrdu zastupnika u Europskom parlamentu, von der Leyen je navela da je kao predsjednica Komisije spremna garantirati minimalnu plaću na europskoj razini, jedinstvenu naknadu za nezaposlene te fleksibilnija proračunska pravila.

Disciplinski postupak

Ne bi li potaknula rast, nova talijanska vladajuća koalicija planira povećati nominalni proračunski deficit na oko 2,3 posto BDP-a iduće godine s 2,04 posto ove godine, kazali su izvori za Reuters, što bi moglo povećati zaduženost i razljutiti Komisiju.

To je, naime, blizu proračunskom deficitu od 2,4 posto BDP-a koliko je Rim predložio za 2019., zbog čega je EU zamalo pokrenuo disciplinski postupak protiv Italije.

Italija je u srpnju ove godine izbjegla europski disciplinski postupak zbog rasta duga, nakon što je obećala da će u iduće dvije godine smanjiti proračunski deficit. Prijetila joj je potencijalna kazna od 0,5 posto BDP-a ili 9 milijardi eura.

Thomsen je rekao da bi, premda bi fiskalni poticaji mogli biti problematični s obzirom na prenapregnutost talijanskih javnih financija, vjerodostojan paket strukturnih reformi i postupna fiskalna konsolidacija mogli uspjeti.

>>>Italija izbjegla sankcije, ‘više-manje’ zadovoljila Pakt o stabilnosti i rastu

“Manje me brine veličina i tajming (takvog paketa), ovdje je riječ o vjerodostojnoj fiskalnoj strategiji, strategiji koja pokazuje političku predanost u srednjem roku da se uhvati u koštac i proba postupno riješiti fiskalni problem”, rekao je. “To nam je potrebno da se podupre povjerenje i osigura da prinosi ostanu na razumnoj razini u srednjem roku.”

Prinosi na referentne talijanske desetogodišnje obveznice pali su s oko 3,5 posto potkraj prošle godine, kada je Rim vodio bitku s Komisijom zbog planova za potrošnju, na manje od 1 posto početkom ovog mjeseca, ali Thomson smatra da bez srednjoročnog plana za rješavanje svojih problema Italija nema puno slobodnog prostora za zaduživanje.

>>>Salvini: 10 milijardi eura poreznih olakšica ili ostavkom rušim vladu

Uz Italiju, restriktivnu politiku ovih dana propitkuje i Njemačka čija vlada razmišlja o formiranju “proračuna u sjeni” kako bi zaobišla ustavom definirane kočnice javnog duga.

“Po meni, pitanje imate li fiskalnog prostora najviše ovisi o tome imate li vjerodostojan fiskalni program u srednjem roku”, rekao je. “Imate puno više fiskalnog prostora ako imate politiku za rješavanje svog strukturnog problema, uključujući fiskalnog strukturnog problema u srednjem roku”, rekao je.

Conte u Bruxellesu 

Talijanski premijer Giuseppe Conte rekao je u srijedu u Bruxellesu, nakon sastanka s novoizabranom predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, da bi Europska unija trebala Italiji dati više vremena za smanjenje duga i podržati njezin plan o poticanju ulaganja.

U svojem prvom posjetu Bruxellesu na novoj dužnosti, Conte je ponovno zatražio veću fleksibilnost fiskalnih pravila EU-a i promjenu migracijskih propisa.

“Naš cilj je smanjiti dug”, rekao je Conte novinarima. “Ali to želimo učiniti pomoću gospodarskog rasta i ulaganja”, istaknuo je i dodao da će Italiji trebati “neko vrijeme” za postizanje fiskalnih ciljeva, ulaganja u zeleno gospodarstvo i digitalizaciju te za oživljavanje siromašnijih regija na jugu zemlje.

>>>Uz Italiju izmjeni fiskalnih pravila sklone Francuska, Španjolska te djelomično i Njemačka: Tria

“Razgovarali su o novoj političkoj situaciji u Italiji te o migracijama i gospodarstvu. Nije bilo konkretnih rezultata”, rekao je dužnosnik EU-a nakon sastanka Contea i Ursule von der Leyen.

Tražeći potvrdu zastupnika u Europskom parlamentu, von der Leyen je navela da je kao predsjednica Komisije spremna garantirati minimalnu plaću na europskoj razini, jedinstvenu naknadu za nezaposlene te fleksibilnija proračunska pravila.

Uz Italiju, restriktivnu politiku ovih dana propitkuje i Njemačka čija vlada razmišlja o formiranju “proračuna u sjeni” kako bi zaobišla ustavom definirane kočnice javnog duga.

(Hina/Grabancijaš)