Biznis i ekonomija

Italija ‘zaključala’ financijsko središte Milan, većinu industrijskog sjevera

Italija je u borbi protiv širenja koronavirusa u srijedu uvela nova ograničenja, uključujući djelomičan “lockdown” svoje najbogatije i najmnogoljudnije regije Lombardije u kojoj je smješteno nacionalno financijsko središte, Milano.

“Naši kapaciteti za intenzivnu njegu mogli bi se iscrpiti za nekoliko tjedana, moramo intervenirati,”

Giuseppe Conte

Vlada je u srijedu predstavila novi model uvjetovanja protuepidemijskih mjera, regije će ovisno o epidemiološkoj situaciji biti označene jednom od tri boje; crvena, narančasta i žuta a intenzitet mjera rasti u skladu s intenzitetom zaraza.

>>>Uz ‘brutalno jasnu poruku’ talijanski guverneri pozivaju na nacionalni lockdown

Sustav je razrađen detaljno i uključuje pregršt faktora poput lokalne virusne intencije, incidencije ili bolničkih kapaciteta.

>>>Capak zna bolje od Njemačke, Irske, Britanije, Francuske, Španjolske, Češke… Europe

U kritičnim, crvenim zonama, ljudi će prebivališta moći napuštati samo radi rada, zdravstvenih ili drugih izvanrednih okolnosti. Barovi, restorani, većina trgovina i ugostiteljskih objekata bit će zaključana. Nastava za srednje škole i posljednja dva razreda osnovne škole prijeći će online.

Za razliku od proljetnog lockdowna, sve će tvornice ostati u pogonu.

“Naši kapaciteti za intenzivnu njegu mogli bi se iscrpiti za nekoliko tjedana, moramo intervenirati,” rekao je premijer Giuseppe Conte na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio nove mjere čija primjena počinje u petak.

Conte je rekao da će crvene zone zahvatiti velika sjeverna područja Lombardije i susjednog Pijemonta, zajedno s Kalabrijom i malenim alpskim područjem Valle D’Aosta. U Lombardiji živi oko šestina talijanske populacije koja donosi više od petine bruto domaćeg proizvoda, navodi Reuters.

>>>‘Točka pucanja’: udruge liječnika traže hitno uvođenje strogih epidemioloških mjera | 4. studeni

Prema njegovim izjavama, trgovine u narančastim zonama ostaju otvorene a kretanje unutar gradova slobodno. Međugradska putovanja su zabranjena. U narančastom će se u petak probuditi regija Apulija na potpetici Italije i Sicilija.

Preostalih 20 regija, uključujući Lacij u kojem je smješten glavni grad Rim, bit će žuti, odnosno pošteđeni novih mjera s izuzetkom onih koje se primjenjuju na nacionalnoj razini.

>>>627 umrlih u jednom danu: 20. ožujak u Italiji

Italija je u srijedu zabilježila 352 smrti povezane s bolešću COVID-19, jednu manje nego u utorak. Dnevni broj zaraza u posljednjim danima kotira oko 30,000.

Vlasti su na nacionalnoj razini, neovisno o novodefiniranim zonama, zabranile rad restorana i barova nakon 18:00 sati. “Zaključana” su kina, muzeji, fitness centri i teretane.., trgovački centri ne rade vikendom.

Comments (1)

  1. […] >>>Italija ‘zaključala’ financijsko središte Milan, većinu industrijskog sjevera […]

Comments are closed.