PolitikaPreporučeno

Ivaniš predstavio ‘listu s najviše poduzetnika’, najavio razvoj samouprave, smanjenje prireza

Nikola Ivaniš; Foto: Novinet TV/YouTube

Primorsko-goranski savez (PGS) i Hrvatski laburisti predstavili su u srijedu koalicijsku izbornu listu za riječko Gradsko vijeće te su pritom upozorili na nužni razvoj mjesne samouprave.

Kako je rečeno, prosjek godina života kandidata na listi je 52 godine, na listi su predstavnici četiriju nacionalnih manjina – Talijanka, Srbin, Rom i Bošnjak te 15 žena.

>>>Rijeka: Nebojša Zelič predstavio zamjenike Ivu Davoriju i Renata Stankovića, listu za Gradsko vijeće

Nositelj liste i kandidat za gradonačelnika Rijeke Nikola Ivaniš rekao je da je lista uistinu riječka i održava strukturu građana Rijeke.

“Popularno je govoriti da treba otvarati prostor novim ljudima, a moj rad je već godinama usmjeren na to”, dodao je.

Lista s najviše poduzetnika

Rekao je da je poduzetnik već 27 godina, da lista koju predstavlja ima najviše poduzetnika te da se stvari u gradu moraju pomaknuti njima u prilog.

Predstavio je kandidate s liste, od mladih, zatim iskusnih gospodarstvenika i stranačkih veterana, do umjetnika, ljudi iz kulture, obrazovanja…

“Tu smo da ljubav prema gradu pretočimo u djelovanje u korist grada i svih građana, a ne u korist povlaštenih grupa, kao što se neki nadaju da bi mogli učiniti”, rekao je.

>>>‘Ne treba se bojati promjena’: neovisni Štimac predstavio listu i program za Rijeku | VIDEO

“Život uvijek ide od baze, od običnog čovjeka, a život grada počinje u mjesnim odborima, koji su ozbiljno oslabili i nismo zadovoljni njihovim statusom te ćemo ga svakako podići, s više ovlasti i novca”, zaključio je.

Formiranje većine, smanjenje prireza

Na novinarsko pitanje što će najprije učiniti ako postane gradonačelnik, Ivaniš je odgovorio da će se potruditi konstituirati većinu od 16 vijećnika.

“Izborni rezultat će tražiti mudrosti i iskustva da se složi ozbiljna većina koja će voditi grad. Grad se vodi u Gradskom vijeću, gradonačelnik treba biti kormilar svega toga i već sada o tome vodim računa”, istaknuo je i dodao da je jedna od prvih stvari smanjenje prireza.

Član Vijeća Mjesnog odbora Pehlina Aljoša Bratuša rekao je da su mjesni odbori poveznica lokalnog stanovništva s gradom i gradskim komunalnim službama te da bi im trebalo omogućiti autonomiju odlučivanja kako bi mogli djelovati, od financijske neovisnosti do projekata.

>>>16 muškaraca i 15 žena u dobi od 28 do 73 godine; Filipović predstavio listu za Rijeku

Vijećnik Mjesnog odbora Zameta Nikica Lenac rekao je da se građani sa svojim problemima najprije javljaju u mjesne odbore kojima bi trebalo omogućiti da sudjeluju u savjetovanju i odlučivanju u vezi s malim komunalnim prioritetima koji se godinama odgađaju.