PolitikaPreporučeno

Iza nove talijanska vlade ‘snažne snage’ Unije: Salvini

Nakon kraha koalicije krajnje desnice i protuestablishmentskog Pokreta pet zvijezda Italija je u četvrtak dobila novu vladu u kojoj je dionik proeuropska Demokratska stranka (PD) koja će preuzeti ministarstvo ekonomije i ministarstvo europskih poslova.

“Opozicija u parlamentu, gradskim vijećnicama i trgovima, onda ćemo napokon glasati i pobijediti.”

Matteo Salvini

Očekuje se da će predsjednik PD-a i bivši premijer Paolo Gentiloni dobiti ulogu talijanskog povjerenika u Komisiji Ursule von der Leyen što bi trebalo garantirati dobre odnose Rima i Bruxellesa nakon napetosti koju je izazivao glavni tajnik Lige Matteo Salvini.

>>>Italija neće prihvatiti proračunska pravila Komisije: osnaženi Salvini

Tržišta su formiranje vlade pozdravila pojeftinjenjem zaduživanja za Italiju. Desetgodišnje državne obveznice u srijedu su nosile prinos od 0.803%, što je novi nizinski rekord. Prinos je početkom kolovoza iznosio 1.5%, navodi Reuters.

Da Italija okreće novu stranicu svjedoči i imenovanje nove ministrice unutarnjih poslova, Luciane Lamorgese, koja je za razliku od gorljivog protivnika imigracije Salvinija posljednje godine provela u planiranju zbrinjavanja i prihvata izbjeglica i migranta te promovirala njihovu integraciju u društvo.

Iza koalicije “snažne snage” Unije

Salvini je prošlog mjeseca krenuo u politički manevar rušenja vlade s nadom da će preuzeti ulogu talijanskog premijera ali nije predvidio da će Pokret pet zvijezda i PD nadvladati međusobnu netrpeljivost.

>>>Salvini bi umjesto uloge premijera mogao dobiti ulogu oporbe

On je današnju prisegu novog kabineta popratio riječima urote i ustvrdio da iza koalicije stoje “snažne snage” Europske unije.

“To neće trajati dugo,” napisao je na Twitteru. “Opozicija u parlamentu, gradskim vijećnicama i trgovima, onda ćemo napokon glasati i pobijediti.”