PolitikaPreporučeno

Izbor novog predsjednika EP-a, francusko predsjedanje, digitalne usluge… | EU brifing

Roberta Metsola; Foto: Marc Dossmann

Ovaj tjedan u Strasbourgu se održava plenarna sjednica Europskog parlamenta na kojoj će zastupnici birati novo vodstvo te održati komemoraciju za nedavno preminulog predsjednika Parlamenta Davida Sassolija, u Bruxellesu se sastaju ministri poljoprivrede te ministri financija.

>>>‘Ciao Davide’

U ponedjeljak kasno popodne, na samom početku plenarne sjednice održat će se komemoracija za Davida Sassolija, predsjednika Europskog parlamenta koji je umro 11. siječnja. Na komemoraciji će se okupiti niz europskih čelnika, među njima i hrvatski premijer Andrej Plenković, predsjednica Komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Izbor novog predsjednika EP-a

Sukladno dogovoru zastupničkih klubova na polovici mandata ovoga saziva Parlamenta bira se novo vodstvo, predsjednik, 14 potpredsjednika i 5 kvestora te čelnici parlamentarnih odbora.

U utorak će zastupnici glasanjem na daljinu birati novog predsjednika Europskog parlamenta. Favoritkinja za predsjednicu je malteška zastupnica iz redova Europske pučke stranke Roberta Metsola.

>>>Malteška majka četvero djece Roberta Metsola kandidatkinja pučana za predsjednicu EP-a

Prema ranijem dogovoru, socijaldemokrata Sassolija na polovici mandata treba zamijeniti kandidat ili kandidatkinja Europske pučke stranke. Druga dva velika zastupnička kluba europski socijalisti i liberali nisu istaknuli svoga kandidata ili kandidatkinju, ali se još nisu izjasnili za koga će glasati.

Zeleni su predložili Šveđanku Alice Bah Kuhnke, Ljevica, koja okuplja radikalne lijeve stranke, predlažu Španjolku Siru Rego, a euroskeptični klub europskih konzervativaca i reformista Poljaka Kosmu Zlotowskog.

Dio zastupnika Europskog parlamenta nije sklon podržati Robertu Metsolu zbog njezinih stajališta protiv abortusa, zbog čega bi se oni mogli okrenuti i glasati za kandidatkinju Zelenih, ali se ne čini vjerojatnim da bi to moglo ugroziti Metsolin izbor. Metsola dolazi s Malte, jedine članice u kojoj je abortus potpuno ilegalan.

Prioriteti francuskog predsjedanja

U srijedu će francuski predsjednik Emmanuel Macron predstaviti zastupnicima prioritete francuskog predsjedanja Vijećem EU-a. Isti dan popodne, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i predsjednica Komisije Ursula von der Leyen razgovarat će sa zastupnicima o rezultatima zadnjeg samita EU-a, na kojem su glavne teme bile borba protiv pandemije, cijene energije, sigurnosna i obrambena pitanja te vanjski odnosi.

Zakon o digitalnim uslugama

U srijedu će zastupnici glasati o svojem stajalištu o zakonu o digitalnim uslugama, kojim se želi stvoriti sigurniji digitalni prostor i zaštititi prava korisnika. Akt o digitalnim uslugama uključuje pravila za usluge internetskih posrednika, kojima se milijuni Europljana služe svaki dan.

Komisija je krajem 2020. predložila ambicioznu reformu digitalnog prostora – sveobuhvatan skup novih pravila za sve digitalne usluge, uključujući društvene medije, internetske stranice za kupoprodaju i druge internetske platforme koje posluju u Europskoj uniji: Akt o digitalnim uslugama i Akt o digitalnim tržištima.

>>>Vestager deklarirala ‘jednostavan cilj’ Akta o digitalnim tržištima

Vijeće EU-a, to jest, države članice svoje su stajalište o ta dva zakona usuglasili u studenom prošle godine.

Nakon što oba zakonodavca EU-a, Vijeće i Parlament svaki za sebe donesu svoja stajališta o nekom zakonodavnom prijedlogu, onda kreće konačno usuglašavanje teksta zakona između dviju institucija.

Ovlasti EMA-e

Zastupnici će u srijedu glasati o privremenom sporazumu o povećanju ovlasti Europske agencije za lijekove, kako bi se osiguralo da EU dočeka spremniji buduće zdravstvene krize i da učinkovitije rješava nestašicu lijekova i medicinskih uređaja.

Odbor za vanjske poslove i pododbor za sigurnost i obranu raspravljat će u ponedjeljak o krizi na ukrajinskim granicama, gdje su Rusi rasporedili goleme vojne snage.

>>>‘Teror, ovisnost, agresija…’ u raspravi EP-a o uvođenju gospodarskih sankcija Rusiji

U ponedjeljak se u Bruxellesu održava sastanak ministara za poljoprivredu i ribarstvo, koji će razgovarati  o stanju na tržištu, trgovini i održivim ciklusima ugljika te o prioritetima francuskog predsjedništva za sljedećih šest mjeseci.

U utorak se sastaju ministri financija koji će razgovarati o  Mehanizmu za oporavak i otpornost i direktivi o minimalnom oporezivanju multinacionalnih poduzeća.