Politika

Izbori u Austriji pod utjecajem skandala

Tajna videosnimka koja je dovela do raskida austrijske desne koalicije i predstojeće glasanje o povjerenju kancelaru Sebastianu Kurzu upečatljivi su događaji za Austrijance koji u nedjelju glasaju na izborima za Europski parlament.

Rezultati istraživanja javnog mišljenja pred izbore postali su bespredmetni nakon objave snimke objavljene samo devet dana prije europskih izbora. Na njoj je dotadašnji vođa ultradesnice Heinz-Christian Strache pao žrtvom namještaljke koja je uključila lažnu nećakinju ruskog bogataša kojemu je nudio ugovore s državom u zamjenu za financijsku potporu njegovoj stranci.

>>>‘Hrvatska je sranje’, rekao je Strache koji se danas sa suzama u očima ‘utopio u korupciji’

Strache je podnio ostavku na mjesto vicekancelara a Kurz je pozvao na prijevremene izbore te je otkazao suradnju svoje konzervativne Narodne stranke (OeVP) sa Stracheovom ultradesnom Slobodarskom strankom (FPOe).

No 32-godišnji kancelar mogao bi i sam pasti u ponedjeljak kad se u parlamentu bude odlučivalo o povjerenju vladi.

Kurz želi iskoristiti nedjeljne izbore da ojača potporu javnosti svom mandatu u trenutku kad ga ljevica nastoji svrgnuti s vlasti a FPOe razmišlja hoće li podržati taj potez.

>>>Iza ministra čiju ostavku traži Kurz sporazum FPÖ-a s Jedinstvenom Rusijom

Nekoliko dana prije europskih izbora OeVP je lansirao novi slogan za kampanju za europske izbore: “U nedjelju: Za Europu i za Sebastiana Kurza!”.

U 2014. OeVP je osvojio pet mandata u Europskom parlamentu s osvojenih 27 posto glasova, slijedili su ga Socijalni demokrati također s pet mandata osvojenih s 24,1 posto glasova, zatim FPOe s četiri mandata i 19,7 posto glasova, Zeleni s tri zastupnička mjesta i 14,5 posto glasova te liberlani Neos s jednim europskim mandataom i 8,1 posto glasova.