PolitikaPreporučeno

Izborima osnažena Meloni uvjetuje potporu Ursuli von der Leyen

Predsjednica talijanske vlade Giorgia Meloni izjavila je u subotu kako se nada da će Europa u svojoj politici ‘uzeti u obzir poruku’ koju su europski građani poslali na izborima, obilježene rastom krajnje desnice.

Meloni, koja je iz ovih izbora izašla jača dobivši više od 28 posto glasova za svoju postfašističku stranku Braća Italije, nada se da “Europa razumije poruku koja je došla od europskih građana”.

“Europski građani traže pragmatizam, manje ideološki pristup raznim velikim pitanjima”, rekla je Meloni tijekom završne konferencije za novinare samita šefova država i vlada G7, koji je održan od četvrtka do subote u Pugliji (jug) pod talijanskim predsjedanjem.

Giorgia Meloni žestoka je protivnica, primjerice, Europskog zelenog dogovora, a s druge strane promicateljica oštrijeg pristupa pitanju migracija.

“Mislim da politika prije svega mora odgovoriti na indikacije koje dolaze od građana”, rekla je.

Uvjetovanje potpore

Šefovi država i vlada 27 sastaju se u ponedjeljak u Bruxellesu kako bi pregovarali o “čelnim poslovima”, čelnicima glavnih institucija EU, a posebno o mogućem ponovnom imenovanju Ursule von der Leyen na čelo Komisije.

“Sastat ćemo se u ponedjeljak i na ovom ćemo forumu započeti naše procjene”, potvrdila je, podsjećajući da “prijedlog” za predsjedavajućeg Komisije “ide Europskoj pučkoj stranci (EPP), stranci koja ima najveći broj parlamentaraca”.

Ursula von der Leyen i Giorgia Meloni; Foto: Dati Bendo/EC

Dvanaest od 27 članica Europskog vijeća članovi su EPP-a, a prema nepisanom pravilu pobjednik europskih izbora može tražiti mjesto predsjednika Europske komisije.

Italija će donijeti odluku o tome hoće li podržati drugi mandat za predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen kada procijeni raspodjelu ostalih najviših poslova u EU, rekla je talijanska premijerka, a prenosi Reuters.

Meloni, čija bi potpora mogla biti ključna za von der Leyen, rekla je da bi raspodjela vodećih poslova u EU trebala prepoznati ulogu Italije i poruku koju šalju birači u EU.


Povezane vijesti