Politika

Izborni etički kodeks ne dopušta pozivanje na nasilje, nesnošljivost i mržnju: Povjerenstvo

Etičko povjerenstvo u izborima zastupnika u Hrvatski sabor donijelo je u četvrtak Izborni etički kodeks koji propisuje kako u predizbornom nadmetanju nije dopušteno pozivanje na nasilje, nacionalnu, vjersku ili rasnu mržnju te nesnošljivosti i poticanje neravnopravnost spolova.

Stranke i pojedince koji su postupili protivno Izbornom etičkom kodeksu Povjerenstvo će pozvati da se javno ispričaju.

Na prvoj konstituirajućoj sjednici 23. lipnja Etičko povjerenstvo prvo je utvrdilo tekst Izbornog etičkog kodeksa o kojem je od klubova parlamentarnih stranaka zatraženo mišljenje,  a potom je kodeks jednoglasno donesen na drugoj elektroničkoj sjednici održanoj 25. lipnja,  stoji u priopćenju Povjerenstva.

>>>Zlouporaba javnih resursa, neregulirana promocija: ‘Izvještaj o izborima za EP’ Gonga

Etičkim  kodeksom ne dopušta se širenje bilo kakve zlonamjerne ili neutemeljene optužbe protiv bilo kojeg kandidata, iznošenje laži i insinuacija o političkim suparnicima, njihovu privatnom životu i članova njihovih obitelji, te vrijeđanje i omalovažavanje sudionika u izbornom procesu, posebno pripadnika nacionalnih manjina.

>>>Potez Plenkovića i Resslera etički dvojben, Bandićev stvar dojma: povjerenstvo

Etički je neprihvatljivo i protivno najboljim interesima djece njihovo korištenje u predizborne promidžbene svrhe.

Predizborno nadmetanje slobodno, otvoreno, javno i argumentirano

Predizborno nadmetanje treba voditi slobodno, otvoreno, javno i argumentirano, a u suprotstavljanju težiti utemeljenoj i obrazloženoj kritici., ističe se u kodeksu.

Stranke i pojedince koji su postupili protivno Izbornom etičkom kodeksu Povjerenstvo će pozvati da se javno ispričaju.

>>>Maras odbio ponuditi ispriku i odbacio ukor Etičkog povjerenstva: ‘ja sam simbol otpora’

Etičko povjerenstvo u izborima zastupnika u Hrvatski sabor na konstituirajućoj sjednici usvojilo je također pravila o načinu svoga rada.

Etičko povjerenstvo ocjenjuje ponašanje sudionika izbora tijekom izborne promidžbe i samog postupka izbora i provodi izvanupravni nadzor izborne promidžbe. Ono je  nadstranačko tijelo općepriznatoga javnog ugleda koje priopćenjima i upozorenjima djeluje na promicanje i ostvarivanje etičkih i demokratskih načela u izborima.

>>>Etičko povjerenstvo: Ressler, Bandić i rakija SDSS-a OK, Facebook objava Hrvatskih suverenista ne

Predsjednik Etičkog povjerenstva je po položaju akademik Velimir Neidhardt, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Na prijedlog političkih stranka koje su u 9. saborskom sazivu činile većinu u Povjerenstvo su imenovani sveučilišni profesori iz Zagreba Davor Derenčinović i Dubravka Hrabar te izvanredni profesor Zlatko Erjavec iz Vinice.

>>>Oglasni okršaj Glasnovića s ‘Jugozomboidima’ povrijedio Izborni etički kodeks, zatražena isprika

Na prijedlog oporbenih stranaka imenovani su sveučilišna profesorica iz Rijeke Sanja Barić te profesori Đorđe Gardašević i Stanko Bruno Uršić iz Zagreba.