PolitikaPreporučeno

Izborni sud: rizik od nereda u Brazilu veći nego nakon poraza Trumpa

Jair Bolsonaro/YouTube

Brazil je suočen s rizikom od društvenih previranja čiji bi intenzitet mogao biti snažniji od krvave pobune na Capitol Hillu koju je 6. siječnja 2021. godine nakon gubitka izbora potaknuo i isprovocirao bivši američki predsjednik Donald Trump, upozorio je u srijedu rukovoditelj brazilskog Izbornog suda (državnog izbornog povjernstva), Edson Fachin.

>>>Brazilski predsjednik Bolsonaro hospitaliziran zbog kronične štucavice

Njegovo upozorenje stiže ususret predsjedničkim izborima u listopadu i uslijed ispitivanja javnog mijenja koja sugeriraju da aktualni ultrakonzervativni predsjednik Jair Bolsonaro kaska za podjednako ulijevo ustrojenim socijalistom Luizom Ináciom Lula da Silvom.

Bolsonaro je, u zrcaljenju Trumpa, bez podastiranja konkretnih dokaza već posijao sumnju u izborni sustav i zaprijetio da će odbaciti nepovoljan rezultat.

“Mi bismo mogli iskusiti epizodu čak ozbiljniju nego (napad od) 6. siječnja na Capitol,” rekao je Fachin prilikom gostovanja i predavanja u vašingtonskom Wilson Centru.

>>>Sao Paolo prazni grobnice radi danonoćnog pokapanja mrtvih | COVID-19 | VIDEO

Uplitanje brazilskih oružanih snaga u predsjedničku utrku mora biti u znaku suradnje a nikad uplitanja, dodao je prema izvještaju Reutersa.

Izborni sud je prije u godini formirao transparentnu komisiju sastavljenu od predstavnika nekolicine javnih institucija, uključujući vojsku, kako bi osigurao nepristran izborni proces.

>>>Brazilska poslovna i ekonomska elita ošinula covidskeptika Bolsonara

Vojni su lider naširoko izrazili spremnost za poštivanje ishoda izbora, ali su izjave pojedinih dužnosnika eho Bolsonarovih.

>>>Donald Sutherland: lideri poput Trumpa, Johnsona i Bolsonara ‘osiguravaju propast svijeta’

“Očito, mi nećemo prihvatiti takvu vrstu okolnosti. Suradnja, da, intervencija – nikad,” rekao je o potonjima Fachin.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. Hi, Neat post. There is a problem with your site in internet explorer, would check this… IE still is the market leader and a big portion of people will miss your wonderful writing because of this problem.

Comments are closed.