Biznis i ekonomijaPreporučeno

‘Izgledno iskupljenje’ Credit Suisse, potop europskog financijskog tržišta

Predsjednik Credit Suisse, Axel Lehmann; Foto: Bloomberg Markets and Finance/YouTube

Dionice Credit Suisse, po veličini drugog zajmodavca u Švicarskoj, u srijedu su potonule do rekordnih dubina i za sobom povukle dobar dio europskog financijskog sektora.

S druge strane velike bare istovremeno se nastavlja stres potaknut implozijom dva zajmodavca, od kojih jedan, Silicon Valley Bank (SVB), slovi kao 16 najveći u Sjedinjenim Američkim Državama.

>>>Usud američkog zajmodavca izaziva teško ‘krvarenje’ europskih banaka | STOXX

Regulatori i direktori financijskih institucija čitav tjedan umiruju tržišta i klijente, SVB je dobio izvanredno pokriće Savezne korporacije za osiguranje depozita (FDIC) za sve deponente, no strah od zaraze ne kopni.

SX7P, 15. ožujak 2023./Google

Već poljuljana tržišta u srijedu je osupnuo potencijalni usud Credit Suisse o kojem pojedini analitičari i društvene mreže bruje već mjesecima.

Dionice banke u srijedu su pale za do 30% i za sobom povukle druge dionike. Europski bankarski indeks (SX7P) pao je za 7%.

Procjene rizika

Reuters je od dva izvora zadužena za nadzor europskih banaka doznao da su predstavnici Europske središnje banke (ECB) od komercijalnih banaka u europodručju zatražili podatke o izloženosti švicarskom zajmodavcu.

>>>Nastavlja se propadanje skandalima uzdrmanog Credit Suisse, rejting na korak do ‘škarta’

Jedan je od izvora rekao da kismet drži unutarnjim pitanjem Švicarske, odnosno da potencijalni krah i/ili iskupljenje banke ne podrazumijeva sustavni rizik za financijsku stabilnost eurozone.

Europski bankarski indeks od 8. je ožujka izgubio više od 120 milijardi eura vrijednosti. Najveći su gubitnici u srijedu bili francuskih zajmodavci Societe Generale (-12%) i BNP Paribas (-9%).

“Tržišta divljaju. Pomičemo se s problema američkih banaka na one europskih banaka, prije svega Credit Suisse,” konstatirao je Carlo Franchini, voditelj institucionalnih klijenata u banci Ifigest u Milanu.

“Izgledno iskupljenje”

Švicarska nacionalna banka u srijedu nije komentirala potencijalnu propast drugog najvećeg kreditora pod svojim nadzorom.

>>>Credit Suisse prodaje imovinu, traži investitore i zavjetuje reformu

Saudijska nacionalna banka, najveća privatna banka u Saudijskoj Arabiji, u srijedu je rekla da je u nastojanju da pomogne Credit Suisse kupila blizu 10% njezinih dionica i dosegla prag nakon kojeg regulatorna ograničenja priječe daljnju akviziciju.

Credit Suisse je teško krvario čitavu 2022. godinu. Klijenti su samo u zadnjem kvartalu iz podružnica povukli više od 110 milijardi švicarskih franaka (112 milijuna eura).

Analitičari Exanea drže da je iskupljenje putem nacionalne središnje banke i regulatora “najizgledniji scenarij”.

>>>‘Bank run’ na insolventni SVB – frka – potop dionica zajmodavaca u Europi i SAD

“Mora doći od neke vrste odlučnog djelovanja koje će preokrenuti igru i stabilizirati situaciju,” rekli su stratezi.

Financial Times javlja da je Credit Suisse već zatražio pomoć Švicarske nacionalne banke i financijskog nadzornika FINMA-e.

Iz središnjice su u večernjim satima naveli da će, u slučaju potrebe, osigurati likvidnost.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] ‘Izgledno iskupljenje’ Credit Suisse, potop europskog financijskog t… 15/03/2023 […]

  2. […] Credit Suisse prošlog su tjedna izgubile četvrtinu vrijednosti nakon postojanog “krvarenja” koje traje od druge polovice 2022. […]

Comment here