Politika

Izjava HUB-a povodom konferencije za medije udruge Franak i stranke SNAGA

Hrvatska udruga banaka povodom današnje konferencije za medije udruge Franak i saborskog zastupnika Gorana Aleksića u ime stranke SNAGA u vezi mišljenja Europske komisije o mogućnosti da Republika Hrvatska zakonom propiše obeštećenje potrošača na temelju kolektivne presude u “slučaju franak”, još jednom ističe, baš kao što je to učinila i u vezi prijedloga “Zakona o ništetnosti ugovora o kreditu s valutnom klauzulom u CHF-u”, kojega je nedavno predstavila građanska inicijativa Lex Franak, da prijedloge drži u potpunosti neosnovanima.

>>>‘Lex franak’ predviđa povrat svih preplaćenih kredita, HUB poziva na ‘poštivanje vladavine prava’

“Vjerujemo da zakonodavna vlast neće usvojiti bilo kakva nova zakonska rješenja koja bi korisnike kredita u različitim valutama dovela u neravnopravan položaj. Još jednom podsjećamo da je Sabor Republike Hrvatske 2015. godine usvojio izmjene i dopune Zakona o potrošačkom kreditiranju, kojima je stvoren zakonski okvir za rješenje problema kredita u švicarskim francima. Banke u Hrvatskoj bile su jedine koje su snosile ukupnu štetu konverzije u ukupnom iznosu od milijardu eura. Također, taj je Zakon doveo korisnike kredita u CHF u isti ekonomski položaj s korisnicima kredita u euru. Svaka daljnja promjena ekonomskog položaja bivših dužnika s valutnom klauzulom u CHF-u, sve ostale korisnike kredita dovela bi u nepovoljniji položaj uključujući i korisnike kredita u kunama.

Hrvatske banke poštuju načela zaštite potrošača, no ukazuju da se mora poštivati vladavina prava i time ostvariti pravna sigurnost poslovanja, ne samo banaka nego i cjelokupnog gospodarstva.

Smatramo da su ovakve inicijative još samo jedan od očekivanih pritisaka interesnih skupina na zakonodavnu vlast i to u trenutku kad se očekuje odluka Vrhovnog suda Republike Hrvatske u odnosu na ništetnost valutne klauzule,” navodi se u izjavi za medije Zdenka Adrovića, direktora Hrvatske udruge banaka.