Politika

Izjava komisije nakon telefonskog razgovora Junckera i Johnsona: novi plan za brexit

Predsjednik Jean-Claude Juncker razgovarao je s premijerom Johnsonom jučer poslijepodne u srijedu 2. listopada. Premijer je obavijestio predsjednika o sadržaju najnovijeg prijedloga Ujedinjene Kraljevine koji se sastoji od pravnog teksta, objašnjenja i pisma premijera Johnsona, piše u izjavi Europske komisije.

Juncker je pozdravio pozivne pomake u tekstu Ujedinjene Kraljevine, ali i napomenuo da prijedlog sadrži problematične točke koje zahtijevaju dodatan angažman Ujedinjene Kraljevine.

Predsjednik komisije je naglasio da Sporazum o povlačenju mora sadržavati pravno primjenjivo rješenje, a ne aranžmane koji zahtijevaju dodatan razvoj i dogovore tijekom prijelaznog razdoblja. Rješenje mora ispunjavati sve ciljeve zaštitnog mehanizma: mora se spriječiti povratak tvrde granice i očuvati suradnja sjevera i juga te cjelovitost otočnog gospodarstva, te time zaštititi jedinstveno tržište EU-a i položaj Irske u njemu.

Juncker će razgovarati s irskim premijerom Leom Varadkarom danas poslijepodne i ponovno istaknuti jedinstvo i solidarnost EU-a s Irskom. Michel Barnier, glavni pregovarač Europske komisije, razgovarat će s veleposlanicima EU27 u Odboru stalnih predstavnika kasnije tijekom dana. Komisija trenutačno analizira tekst Ujedinjene Kraljevine i uskoro će se zakazati daljnji sastanci s UK-om.

Britanija objavila novi plan za brexit

Velika Britanija objavila je u srijedu svoj novi plan za brexit koji granicu s Irskom ostavlja otvorenom, a premijer Boris Johnson istaknuo je da mu je jedina alternativa novom planu izlazak iz Europske unije 31. listopada bez sporazuma.

Johnson je u pismu predsjedniku EK-a Jean-Claudeu Junckeru naveo da se radi o “razumnom kompromisu”.

Naglasio je da novi prijedlog “poštuje odluku naroda Ujedinjenog Kraljevstva da napusti EU, pri čemu se pragmatično rješavaju posljedice te odluke koje se odnose na Sjevernu Irsku i Irsku”.

>>>Britanija predlaže ‘centre za carinjenje’: backstop

Britanski premijer istaknuo je i da plan “otklanja tzv. ‘backstop'”, mehanizam osmišljen u dogovoru EU-a i njegove prethodnice Therese May.

Njime se otklanjala mogućnost ponovnog uvođenja granice na Irskom otoku, ali je on, po mišljenju zagovornika tvrdog brexita, mogao vezati Veliku Britaniju za EU na dulje razdoblje.

Johnson je rekao Junckeru da je taj plan EU-a bio “most koji ne vodi nikamo”. “Morao se pronaći novi put”, napisao je.

Novi Johnsonov prijedlog

Po novom dokumentu na sedam stranica, cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo izašlo bi iz europske carinske unije, ali bi Sjeverna Irska ostala na jedinstvenom tržištu kada se radi o robama, uključivo poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima.

To bi otklonilo potrebu provjere standarda i sigurnosti roba na granici između Irske i Sjeverne Irske, jer bi obje bile dio “regulatorne otočne zone”.

Ali bi stvorilo potrebu provjera između Sjeverne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva, koje se ne bi trebalo držati pravila europskog jedinstvenog tržišta.

To bi značilo da bi svi poljoprivredni, prehrambeni i životinjski proizvodi koji ulaze u Sjevernu Irsku iz ostatka UK morali proći kroz graničnu inspekcijsku postaju, a roba proizvedena u Sjevernoj Irskoj morala bi se držati pravila EU-a i biti provjerena na “granici zone” – vjerojatno na Irskom moru.

>>>Johnsonov ‘endgame’ neprihvatljiv Bruxellesu

Uz to, Sjeverna Irska dobila bi mogućnost da svake četiri godine odlučuje hoće li produljiti takav aranžman.

Budući da bi Ujedinjeno Kraljevstvo izašlo iz carinske unije, to znači i uvođenje carine između Sjeverne Irske i Republike Irske ali Johnson vjeruje da se utjecaj toga može minimalizirati carinjenjem robe dalje od granice.

Umjesto postavljanja carinskih postaja ili neke druge infrastrukture na irskoj granici, roba bi se deklarirala elektronski.

Fizički pregledi bi ipak ostali “za vrlo mali dio robe” i mogli bi se obavljati u skladištima ili “nekim drugim označenim mjestima koja bi se nalazila bilo gdje u Irskoj ili u Sjevernoj Irskoj”.

>>>Juncker: ostalo je jako malo vremena. Rizik od ne-sporazuma je jako realan

Trenutno se metodom slučajnog uzorka pregledava svaki stoti kamion i služi tome da se provjeri podudara li se teret s onim što je navedeno u deklaraciji.

Vladin program ne precizira kako bi izgledala ta “označena mjesta”, ali se ističe da bi trebalo postojati “čvrsto obećanje (obiju strana) da se pregledi u budućnosti nikada ne obavljaju na granici”.

(Grabancijaš/Hina)