PolitikaPreporučeno

Izjava o financijskim interesima Dubravke Šuice ne odgovara na pitanja o vrijednosti imovine

Dubravka Šuica
Dubravka Šuica; Foto: Basia Pawlik/EC

Aspirantica za mjesto potpredsjednice Europske komisije Dubravka Šuica objavila je nakon pritiska domaćih i europskih medija izjavu o financijskim interesima.

Izjava, zaprimljena 12. rujna, navodi da Šuica posjeduje 63 dionice HT-a čija je aktualna vrijednost 1354,71 eura i 69 dionica Atlantske plovidbe vrijednih 4105,91 eura.

>>>Deklaracija interesa Dubravke Šuice (engl. .pdf)

Od nekretnina su popisane obiteljske kuća u Dubrovniku, kuća za odmor u Blidinju (BiH), obiteljski stan u Zagrebu, redom u vlasništvu njezina supruga, dok je u djelomičnom vlasništvu Šuice samo naslijeđena obiteljska kuća i popratno zemljište na Cavtatu.

Suprug je također naveden kao vlasnik tvrtke DUBE d.o.o. za pomorski prijevoz neaktivne od 2016. godine.

Pitanja Gonga

Izjava o financijskim interesima Dubravke Šuice ne spominje navodni posjed jahte i tri automobila, niti odgovora na prošlotjedna pitanja civilne udruge Gong o porijeklu i vrijednosti imovine:

  • “Kako misli voditi brigu o budućnosti demokracije u Europskoj uniji kada se hrvatska Vlada guši u korupcijskim skandalima?
  • Kako će braniti vladavinu prava, a bila je protiv sankcija Mađarskoj zbog kršenje vladavine prava?
  • Kako će se boriti za ravnopravnost, a bila je protiv dvaju rezolucija o rodnoj ravnopravnosti (Estrela report and Zuber report)?
  • Kako je uspjela, radeći isključivo u javnom i državnom sektoru, steći imovinu procijenjenu na oko pet milijuna eura (vila u Dubrovniku, kuće na Pelješcu i u Cavtatu, stan u Zagrebu, stan u Dubrovniku, a kuća za odmor u Hercegovini, jahta i tri automobila), o čemu su izvještavali mediji?
  • Porezne vlasti istraživale su, prema pisanju medija, nesrazmjer između prihoda i vrijednosti obiteljske imovine koji je navodno iznosio 1,5 milijuna eura. Zašto Šuica nije javno objavila sve dokumente poreznih inspekcija u posljednjem desetljeću, od 2001. do 2009. u periodu u kojem je bila zastupnica u Hrvatskom saboru i gradonačelnica Dubrovnika?,” pitali su iz Gonga.

“Nonšalantni” JURI

Europska administracija je relativno opuštena i nonšalantan oko provjere imovinskog statusa dužnosnika, promatra se potencijal sukoba interesa prema pojedinom portfelju, ali bez detaljnog uvida u imovinu ili njezino porijeklo.

>>>Odluka o slučaju Šuice u interesu javnosti: povjerenik Pičuljan u raspravi Gonga

Praksu je nedavno kritizirala Manon Aubry, francuska članica Odbora za pravne poslove Europskog parlamenta (JURI) koji je zadužen za provjeru financijskih interesa.

“Ja sam Francuskinja i ja sam izrazito iznenađena kako to ovdje funkcionira u poredbi s Francuskom. Vi u Francuskoj javnom nadzoru morate dati puno više detalja (o financijskom interesima) i to radi neovisno tijelo,” rekla je ljevičarka Aubry za Euronews.