Biznis i ekonomijaPreporučeno

Izlazak iz pandemije blagotvoran, BDP RH u Q1 porastao za 7,0% na godišnjoj razini

Državni zavod za statistiku (DZS) u petak je objavio prvu procjenu bruto domaćeg proizvoda (BDP) za prvo tromjesečje 2022. godine.

Inicijalna procjena sugerira da je BDP u “Q1” realno veći za 7,0% u poredbi s istim kvartalom lani.

>>>Prezentacija (.pdf)

Sezonski prilagođeni tromjesečni BDP u odnosu na prethodno razdoblje pokazuje pozitivnu stopu promjene od 2,7%, te je u odnosu na isto tromjesečje 2021. realno veći za 6,7%, izvijestio je DZS.

>>>Kvartalni BDP porastao za velebnih 5,8% – na godišnjoj razini pad za 0,7% | DZS (Q1 2021.)

Rast je zabilježen u svim kategorijama BDP-a s rashodne strane, osim u kategoriji “neprofitne ustanove koje služe kućanstvima (NPUSK).

Bruto dodana vrijednost

Prema prvoj procjeni bruto dodana vrijednost (BDV) u prvom tromjesečju 2022. realno je veća za 6,3% u odnosu na isto tromjesečje lani.

Bruto domaći proizvod prema rashodnoj metodi, realne stope rasta, odnos prema istom tromjesečju prethodne godine/DZS

Na kretanja je značajno utjecao rast vrijednosti u trgovini na veliko i malo, prijevozu, skladištenju, smještaju i ugostiteljstvu sugerirajući blagodat popuštanja mjera protiv bolesti COVID-19.

Bruto dodana vrijednost prema proizvodnoj metodi, realne stope rasta, odnos prema istom tromjesečju prethodne godine/DSZ

DZS prvu procjenu BDP-a za drugo tromjesečje 2022. godine najavljuje za 26. kolovoza.

Komentar Plenkovića

“Državni zavod za statistiku objavio je podatak da je rast u prvom tromjesečju iznosio sedam posto u odnosu na prvo tromjesečje 2021. godine, što osjećamo pozivnim i ocjenjujemo vrlo ohrabrujućim uoči početka turističke sezone i svih napora da Hrvatska i ove godine bude agilna i aktivna,” rekao je o rezultatima premijer Andrej Plenković prema citatu Hine.

Pratite nas na Google vijestima