PolitikaPreporučeno

Izliječeni Karlovčanin: ja sam to prebolio i ne dao Bog da vas uhvati korona napast – VIDEO

Stožer Civilne zaštite Karlovačke županije objavio je u petak da nema novooboljelih, pohvalio je ponašanje građana, a izliječeni Karlovčanin rekao je na konferenciji za novinare opisujući svoja iskustva kako je spreman dati krv “ako svojim antitijelima može pomoći u liječenju”.

Načelnica Stožera Vesna Hajsan Dolinar rekla je kako je kod sve tri planirane faze pokretanja gospodarskih i drugih djelatnosti, u uvjetima pandemije koja traje, važno da svi poštujemo epidemiološke naputke.

“Ja sam to prebolio i ne dao Bog da vas uhvati korona napast, čuvajte se, ostanite doma,”

Nikola Sumina

>>>Capak: neće biti isprobavanja odjeće, ugostitelji će naručeno poslužiti u nekoliko sekundi

Iako se otvaraju prodavaonice, obrti, škole i vrtići, to tako neće ostati ako se ne budemo odgovorno ponašali i poštovali savjete epidemiologa. Stožeri će, rekla je Hajsan Dolinar, stalno preispitivati situaciju, te je potreban stalni oprez i distanca.

„Upravo je danas imenovan tim u sustavu javnog zdravstva, prošli tjedan tim za domove za starije i nemoćne, tu su i sanitarna inspekcija, MUP i drugi, sve će se kontrolirati, i sve dalje ovisit će o poštovanju mjera“, zaključila je Hajsan Dolinar.

>>>Preporuke HZJZ-a za autobuse i tramvaje, željeznički i trajektno-putnički promet: COVID-19

Na današnjoj konferenciji Stožera bio je i Nikola Sumina, karlovački poduzetnik koji je među prvima u Karlovcu obolio od covida 19, razvio je i upalu pluća, a nakon 33 dana proglašen je izliječenim.

Njegova žena pozitivna je na koronavirus i nakon 50 dana, u samoizolaciji je, dobro se oporavlja. Oporavio se i jedan od prijatelja s kojima se zajedno zarazio, ali jedan mu je prijatelj i umro, rekao je Nikola Sumina.

Ti su se ljudi zarazili na humanitarnom teniskom turniru 9. ožujka u Karlovcu, nakon kojega je covid 19 potvrđen postupno u 13 Karlovčana.

“Ja sam to prebolio i ne dao Bog da vas uhvati korona napast, čuvajte se, ostanite doma“, rekao je Sumina i dodao kako je spreman dati ako svojim antitijelima nekome može pomoći u liječenju.

Na pitanje osjeća li stigmatizaciju u društvu odgovario je pozitivno. Iako je bolest prebolio i nije zarazan, još ne ide ni u svoju tvrtku, koja će proraditi u ponedjeljak, ali on sve što treba obavlja od kuće. Izbjegava kontakte s ljudima, čak i s prijateljima. Ne želi ljude dovoditi u neugodnu situaciju. Naime, kako je rekao, osjeća njihovu skepsu i strah.

>>>Tko bi pomislio da u Hrvatskoj ima onih koji stigmatiziraju oboljele: COVID-19

Najveći šok mu je ipak bio odlazak u bolnicu, sa stražnje strane, preko balkona, uz pomoć dizalice, da ne zarazi nikog drugog, ali njegova iskustva iz bolnice su dobra te je pohvalio medicinsko osoblje.

Sumina se dobro oporavio, a budući da čim prije želi vratiti kondiciju, vozi bicikl, sada već po 20 i 30 kilometara na dan.

Glasnogovornik Stožera Bernardo Pahor zahvalio je Nikoli Sumini, ističući kako će njegovo iskustvo upozoriti građane da i dalje trebaju poštovati epidemiološke mjere jer pandemija nije završila.