PolitikaPreporučeno

Izrael je imao detaljni uvid u obuku i planove Hamasa | dokument

Izraelski mediji u ponedjeljak su se našli u posjedu do sad nepoznatih dokumenata koji još jednom potvrđuju i utvrđuju činjenicu da su Izraelske obrambene snage (IDF) i obavještajne službe bile u posjedu detaljnih informacijama o pripremama Hamasa za proboj izraelske granice i uzimanje talaca.

Kan News javlja da je dokument s nazivom “Detaljna obuka za prepad od kraja do kraja” (engl. Detailed End-to-End Raid Training), sastavljen u Odjelu za Gazu, vojnim i drugim dužnosnicima distribuiran 19. rujna 2023. godine.

Hamas je svoju povijesnu infiltraciju proveo 7. listopada 2023. godine.

Jerusalem Post piše da dokument bilježi seriju vježbi elitnih postrojbi Hamasa, uključujući zauzimanje vojnih postaja i izvidnica, kidnapiranje civila i vojnika iz naselja i kibuca te njihovo odvođenje i zadržavanje u Pojasu Gaze.

“Sigurnosni izvori rekli su Kan Newsu da je dokument bio poznat vodstvu obavještajne službe, barem u Odjelu za Gazu.”

Prema istom izvoru, IDF je imao precizne informacije o namjerama Hamasa, ali je propustio djelovati.

“Izraelski obavještajni dužnosnici koji su pratili vježbu u dokumentu su detaljno opisali sljedeće korake nakon proboja u Izrael i preuzimanja pozicija, utvrdivši da je uputa predati zarobljene vojnike zapovjednicima satnija. Očekivani broj talaca, navodi se, je između 200 i 250 ljudi,” rezimirali su iz Kan Newsa.

Kronologija

Grabancijaš je neposredno nakon infiltracije zabilježio američko čuđenje i zabrinutost zbog izostanka upozorenja.

Predsjednik Vijeća za vanjske poslove američkog Kongresa, Michael McCaul, potom je u listopadu 2023. godine otkrio da su egipatske obavještajne službe Izraelu uputile niz upozorenja o neposrednom napadu.

Jedno od upozorenja izravno je uručeno izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu.

U međuvremenu je potvrđeno i da je IDF u odgovoru na napad pobio još neutvrđen broj svojih civila i vojnika.

Netanyahu je rekao da će istragu propusta provesti tek po okončanju izraelskih vojnih operacija u Gazi.Povezane vijesti