PreporučenoTech

Izrael: među novooboljelima 55% cijepljenih, učinkovitost mRNK cjepiva revidirana na 64% | COVID-19

Zaštita protiv osrednjih manifestacija bolesti COVID-19 pripisana mRNK cjepivima (Pfizer/BioNTech, Moderna) naizgled značajno slabi nekoliko tjedana nakon imunizacije, sugeriraju svježi podaci iz naširoko procijepljenog Izraela.

Citirajući podatke ministarstva zdravstva Ynet piše da je cjepivo razvijeno od BioNTecha u razdoblju od 6. lipnja do početka srpnja od covida zaštitilo 64% primatelja, daleko manje nego u razdoblju od 2. svibnja do 5. lipnja kad je njegova učinkovitost procijenjena na 94%.

>>>U 24 sata 3,780 mrtvih u Indiji, izvješća o zarazi cijepljenih – reinfekcijama | COVID-19

Značajno, posljednja analiza također sugerira da mRNK nastavljaju štiti od ozbiljnih posljedica bolesti, iako je njihova učinkovitost u sprječavanju hospitalizacija također poljuljana, s 98% na 93%.

Kako je Grabancijaš već izvijestio, Izrael bilježi značajan broj reinfekcija i/ili zaraza među osobama koje su dobile jednu i/ili dvije doze mRNK cjepiva.

Treća doza

Ministarstvo bilježi nastavak trenda te navodi da je prošloga petka udio cijepljenih među novootkrivenim slučajevima iznosio neugodno visokih 55%.

Stručnjaci za proboj zaštite i smanjenje učinkovitosti cjepiva krive delta soj koronavirusa koji je izazvao veliki jad i tugu u Indiji.

Izraelske vlasti, koje su većinu epidemioloških mjera dokinule u lipnju, sada promišljaju o ponovnom uvođenju obveze nošenja maski u zatvorenim prostorima. Promišlja se i o preporuci za administraciju treće doze.

>>>Američki regulator smjernicama i uputama za korištenje mRNK cjepiva dodao rizik od upala srca

Izvršni direktor Pfizera, Albert Bourla, ranije je rekao kako je “izgledno” da će za potpunu zaštitu trebati treća doza u roku od 12 mjeseci nakon primanja prve.

Izrael slovi kao jedna od najuspješnijih nacija u imunizaciji stanovništva, dvije je doze do sad primilo 57% populacije od 9.3 milijuna ljudi.

Pratite nas na Google vijestima

via Bloomberg

Comments (10)

  1. […] Izrael: među novooboljelima 55% cijepljenih, učinkovitost mRNK cjepiva revidiran… 05/07/2021 […]

  2. […] >>>Izrael: među novooboljelima 55% cijepljenih, učinkovitost mRNK cjepiva revidirana na 6… […]

  3. […] >>>Izrael: među novooboljelima 55% cijepljenih, učinkovitost mRNK cjepiva revidirana na 6… […]

  4. […] reinfekcija osoba cijepljenih mRNK cjepivima (Pfizer/BioNTech i Moderna), da bi početkom srpnja revidirale njihovu učinkovitost protiv delta soja na 64%. Udjel cijepljenih među novooboljelima na tadašnjem je uzorku iznosio […]

  5. […] >>>Izrael: među novooboljelima 55% cijepljenih, učinkovitost mRNK cjepiva revidirana na 6… […]

  6. […] >>>Izrael: među novooboljelima 55% cijepljenih, učinkovitost mRNK cjepiva revidirana na 6… […]

  7. […] Vlasti su početkom srpnja izvijestile da je cjepivo razvijeno od Pfizer/BioNTecha u razdoblju od 6. lipnja do početka srpnja od covida zaštitilo 64% primatelja, daleko manje nego u razdoblju od 2. svibnja do 5. lipnja kad je njegova učinkovitost procijenjena na 94%. […]

  8. […] cjepiva protiv delta inačice. Oči svijeta pritom su zagledane u dobro procijepljen Izrael gdje su posljednje revizije učinkovitost Pfizerova cjepiva protiv delte stavile na 64%, uz naznake da je ona “značajno manja” i od te […]

  9. […] >>>Izrael: među novooboljelima 55% cijepljenih, učinkovitost mRNK cjepiva revidirana na 6… […]

  10. […] O sličnom su trendu krajem lipnja izvijestile i zdravstvene vlasti u Izraelu, gdje je procijepljenost visoka a praćenje mutacija koronavirusa izvrsno. Nacija je početkom srpnja javila o proboju delte u procijepljenih osoba u 55% novootkrivenih zaraza. […]

Comments are closed.