Biznis i ekonomija

Izrael najavio agresivnu odmazdu zbog ‘antisemitskog bojkota’ proizvođača sladoleda

Ben & Jerry's/Logo

Izrael je u utorak upozorio britansko-nizozemskog titana u proizvodnji i distribuciji robe široke potrošnje Unilevera na “ozbiljne posljedice” zbog odluke jedne od njegovih podružnica, Ben & Jerry’sa, da prestane prodavati sladoled na okupiranim teritorijima.

Ben & Jerry’s je u ponedjeljak rekao da iduće godine neće produljiti ugovor s licenciranim partnerom koji posluje u ilegalnim izraelskim naseljima od 1987. godine. Tvrtka ima sjedište u liberalnoj američkoj saveznoj državi Vermont čije je progresivno stanovništvo osjetljivo na palestinska pitanja.

>>>Norveški mirovinski fond dezinvestirao udjele u 16 kompanija povezanih s okupacijom Palestine

Većina svjetskih sila ne priznaje nezakonito izgrađena izraelska naselja na okupiranim područjima koja Izrael svojata citirajući povijesne i sigurnosne veze s prijepornim teritorijima.

U uobičajeno iritantnoj i s vremenom sve jadnijoj strategiji, izraelski je premijer Naftali Bennett bojkot odmah povezao s antisemitizmom. On je u utorak kontaktirao izvršnog direktora Unilevera Alana Jopea i zaprijetio “ozbiljnim posljedicama”. “S izraelskog gledišta, ova akcija ima ozbiljne posljedice, zakonske i druge, i mi ćemo agresivno krenuti protiv bilo kakvih mjera bojkota čiji su cilj civili,” rekao je prema priopćenju njegova ureda.

>>>Izrael u 7 dana ubio 55 djece i 33 žene u Pojasu Gaze | VIDEO

Oštro je reagirao i izraelskih veleposlanik u Washingtonu, Gilad Erdan, koji se pismom obratio guvernerima 35 američkih država čija zakonodavstva priječe bojkot.

“Moraju se poduzeti brze i odlučne mjere kako bi se suprotstavili takvim diskriminacijskim i antisemitskim radnjama,” stoji u pismu veleposlanika nacije koja Palestince bespoštedno i okrutno diskriminira, ugnjetava i ubija desetljećima.

via Reuters