PolitikaPreporučeno

Izrael povukao zabranu, otvorio put naseljavanju okupirane Zapadne obale

Izraelski naseljenik; Foto: Vice/YouTube

Izraelski zastupnici u ponedjeljak su izmjenama zakona utrli put povratku židovskih naseljenika u četiri naselja unutar okupirane Zapadne obale izazivajući osudu palestinskih vlasti i Europske unije.

Odbacivanje pojedinih točaka u revidiranom zakonu o povlačenju izraelskoj vojsci daje ovlasti odobravanja povratka u naselja napuštena u 2005. godini.

>>>Izraelski ministar Smotrich porekao postojanje Palestinaca | VIDEO

Yuli Edelstein, lider parlamentarnog  Vijeća za obranu i vanjske poslove izmjene je pozdravio kao “prvi značajni korak prema potpunom oporavku i utemeljenju Izraela na domovinskom teritoriju koji mu pripada”.

Reuters navodi da je Izrael od rata u 1967. godini na okupiranoj palestinskoj zemlji izgradio 140 naselja u kojima sada živi više od pola milijuna Židova.

Naseljenici su bez dozvola vlasti izgradili i brojne predstraže.

Reakcija Palestinske uprave, Europske unije

Većina svjetskih sila drži da su naselja izgrađena na zauzetom teritoriju nezakonita i priječe postizanje trajnog mira.

Palestinci, koji pojedine dijelove Zapadne obale drže okosnicom svoje buduće države, neposredno su osudili izraelski proglas.

>>>Australija povukla odluku o priznanju zapadnog Jeruzalema kao glavnog grada Izraela

“Ovo je osuđena i odbačena odluka protivna svim rezolucijama od međunarodnog legitimiteta,” rekao je glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, Nabil Abu Rudeineh.

Predstavnici Europske unije u utorak su odluku Kneseta karakterizirali kao “kontraproduktivnu za napore u deeskalaciji” i “jasan korak unatrag” u nastojanjima da se postigne rješenje za izraelsko-palestinski sukob.

>>>ECJ potvrdio Izrael kao okupacijsku silu, zatražio označavanje robe iz svih okupiranih teritorija

“Pozivamo Izrael da opozove ovaj zakon i poduzme radnje koje doprinose deeskalaciji ionako vrlo napete situacije,” rekao je glasnogovornik EU-a.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima