PreporučenoTech

Izrael: prirodni imunitet superioran cjepivu, Pfizer značajno manje učinkovit protiv delta soja

Foto: X3/Pixabay

Izraelski premijer Naftali Bennett u petak je održao hitni sastanak s najvišim dužnosnicima u zdravstvu, obrani i prometu nakon što se nacija, jedna od najprocijepljenih na svijetu, suočila s velikom plimom novih zaraza delta sojem koronavirusa.

Israel Hayom navodi da je visokozarazna inačica u samo dva tjedna udvostručila broj ozbiljno oboljelih, trenutno je aktivno više od 5,800  slučajeva od kojih je 99 hospitalizirano.

>>>Medić: simptomi su blagi; Karuc: simptomi su teški | COVID-19 u Zadarskoj županiji

Izraelske su zdravstvene vlasti krajem lipnja uočile rastući trend zaraza među osobama cijepljenima mRNK cjepivima (Pfizer/BioNTech i Moderna), da bi početkom srpnja revidirale njihovu učinkovitost protiv delta soja na 64%. Udjel cijepljenih među novooboljelima na tadašnjem je uzorku iznosio 55%.

Benett je u petak nakon vijećanja za medije potvrdio da je učinkovitost Pfizerova cjepiva protiv delta soja “slabija”.

“Ne znamo točno do koje mjere cjepivo pomaže, ali je to znatno manje,” rekao je prema citatu Jerusalem Posta.

Iako vlasti ne izlaze s procjenama, službena baza podataka otkriva da je u razdoblju od 4. do 10. srpnja udjel procijepljenih među novooboljelima dodatno uvećan što izaziva žestoku stručnu i pučku raspravu.

“Iznenadna, nevjerojatna iskrenost”

Primjerice, Izraelci na Twitteru propituju odakle “iznenadna iskrenost” dok teoretiziraju da vlasti javnost pripremaju za primanje treće, dodatne doze cjepiva na što pozivaju proizvođači cjepiva, kao i na cijepljenje djece mlađe od 12 godina koje je planirano za zimu iako izaziva izrazito velik otpor građana.

>>>Druga je doza povećala rizik od neželjenih događaja, treća bi mogla biti još opasnija | CDC

U krajnje neuobičajenom i neočekivanom izletu članica savjetodavnog vijeća izraelskog ministarstva zdravstva, profesorica i ravnateljica Centra za medicinu Sheba, Galia Rahav, čija se uloga ugrubo može poistovjetiti s ulogom ravnateljice Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemke Markotić, u četvrtak je komentirajući posljednje podatke javno rekla da je prirodni imunitet očito superiorniji onom potaknutom cjepivima.

>>>U tijeku je najveće nedobrovoljno kliničko ispitivanje cjepiva u povijesti čovječanstva | podsjetnik

“Gotovo niti jedna osoba koja se prirodno oporavila nije ponovno zaražena u poredbi s onima koji su cijepljeni. Imunitet kao rezultat bolesti vjerojatno je puno učinkovitiji od cjepiva – što već znamo od drugih bolesti,” rekla je prema citatu izraelske javne televizije Kan News koji je uz opasku “nevjerojatno” pozdravio nobelovac Michael Levitt.

Inače, Rahav se poput Markotić u dosadašnjem tijeku pandemije često nalazila u neugodnim i nezavidnim situacijama, uključujući optužbe da sije paniku i prijetnje smrću zbog najava o cijepljenju djece.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (6)

  1. […] Izrael: prirodni imunitet superioran cjepivu, Pfizer značajno manje učinkovit pr… 17/07/2021 […]

  2. […] >>>Izrael: prirodni imunitet superioran cjepivu, Pfizer značajno manje učinkovit protiv d… […]

  3. […] broj novooboljelih od delta soja u procijepljenoj populaciji. Tamošnjoj se stručnjakinji omakao i komentar da je prirodno stečen imunitet očito superiorniji u zaštiti od umjetnoga, budući da su osobe koje su se othrvale prijašnjim mutacijama […]

  4. […] >>>Izrael: prirodni imunitet superioran cjepivu, Pfizer značajno manje učinkovit protiv d… […]

  5. […] O sličnom su trendu krajem lipnja izvijestile i zdravstvene vlasti u Izraelu gdje je procijepljenost visoka a praćenje mutacija koronavirusa izvrsno. Nacija je početkom srpnja javila o proboju delte u procijepljenih osoba u 55% novootkrivenih zaraza. (više) […]

  6. […] “Nadam se da će se pokazati da su ova otkrića rezultat uzorkovanja verificiranih pacijenata na lokacijama koje imaju visoku stopu procijepljenosti, što bi iskrivilo sliku, a ne slika na nacionalnoj razini,” rekao je izvor i dodao da će Ministarstvo zdravstva konkretne podatke objaviti u sljedećih nekoliko dana po završetku analize (više). […]

Comments are closed.