PolitikaPreporučeno

Izrael u 7 dana ubio 55 djece i 33 žene u Pojasu Gaze | VIDEO

Napad na zgradu u Gazi; Foto: FRANCE 24 English/YouTube

Izraelski zračni napadi u nedjelju su ubili četrdeset dvije osobe u Gazi, uključuju 16 žena i 10 djece, izvijestili su lokalni zdravstveni službenici dok se ne nazire kraja ponajvećoj eskalaciji izraelsko-palestinskog nasilja u dugo godina.

Krhki je mir minuo prošloga ponedjeljka, otkad je u izraelskim zračnim i artiljerijskim napadima na Pojas Gaze ubijeno 188 ljudi, uključujući 55 djece i 33 žena. U Izraelu je poginulo 10 osoba, uključujući dvoje djece.

Kontekst

Uvijek tinjajući Jeruzalem u posljednjih se tridesetak dana rasplamsao uslijed prakticiranja aparthejda. Policija je Palestincima tijekom svetog mjeseca Ramazana ograničila hodočašća u blizini Damaščanskih vrata, glavnog ulaza u Stari Grad, dok je ulicama marširala nacionalistička grupa s nazivom Lehava uz povike “Smrt Arapima!”.

>>>Azerbajdžan u posjedu vrhunskih izraelskih dronova, ‘Harop’ kamikaza | VIDEO

Napetost je eksplodirala 6. svibnja, na Lejletul-Kadr, najsvetiju ramazansku noć koja slavi objavu ajeta Kur’ana islamskom poslaniku Muhammedu. U sukobima Palestinaca i izraelskih snaga sigurnosti na Brdu hrama, gdje su svetišta judaizma, islama i kršćanstva, ozlijeđeno je oko tristo palestinskih hodočasnika i dvadesetak policajca.

Foregin Policy bilježi da je ulje na vatru dolijala deložacija šest palestinskih obitelji iz istočnojeruzalemske četvrti Sheikh Jarrah kako bi se njihovi domovi predali Izraelcima. Takve se evikcije izvršavaju sustavno iako velika većina zemalja ne priznaje izraelski suverenitet u Istočnom Jeruzalemu te su jedan od glavnih okidača za aktivaciju militantnog ogranka Hamasa u Pojasu Gaze koji od ponedjeljka razmjenjuje raketnu vatru s Izraelskim obrambenim snagama (IDF).

Udar na medije

Izraelska vojska tvrdi da su Hamas i druge oružane skupine u Gazi u šest dana iz enklave ispalile 2,800 raketa u intenzitetu kakav nije zabilježen niti tijekom 51-dnevnog rata u 2014., niti u 2006. kad je Hezbollah na Izrael otvorio salvo iz Libanona.

S druge strane tehnološki superioran IDF ciljeve napada s uobičajenom rušilačkom preciznošću neovisno o kolateralnim žrtvama. Samo u subotu ujutro u zračnim je napadima ubijeno 10 ljudi, većinom djece.

>>>Pokude, pohvale i par detalja o ‘Palestinskoj državi’ Donalda Trumpa

Uništena je i višekatnica u Gazi u kojoj su bili uredi i redakcije Associated Pressa (AP), Al Jazeere i drugih medija koji izvještavaju iz enklave. IDF je korisnicima zgrade dao sat vremena da evakuiraju prostore uz argument da ona služi i pripadnicima Hamasa.

Takav su navod odbacili pogođeni mediji. “Svijet će znati manje o onome što se događa u Gazi zbog ovoga što se danas dogodilo,” izjavio je nakon napada izvršni direktor i predsjednik AP-a Gary Pruitt.

Ujedinjeni narodi u nedjelju su poveli sastanak o eskalaciji sukoba i zatražili neposredan prestanak vatre, ali je izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio da će se udari nastaviti do ispunjenja ciljeva.

Pratite nas na Google vijestima

via BBC/CBS

Comments (1)

Comments are closed.