Biznis i ekonomijaPreporučeno

Izvanrednih 1.39 bilijun dolara investicija u indijsku infrastrukturu

Indija će u prosincu predstaviti seriju infrastrukturnih projekata ukupne vrijednosti 100 biljuna rupija (1.39 bilijun dolara) koji bi kroz petogodišnje razdoblje trebali spriječiti usporavanje rasta BDP-a, najavila je u subotu tamošnja ministrica financijskih poslova.

Komentari Nirmale Sitharaman stižu nakon u petak objavljenih podataka o usporavanju indijskog BDP-a na 4.5% u kvartalu od srpnja do rujna – što je najslabiji rezultat od 2013. godine.

>>>Fiskalni poticaji ‘imperativ’ za Indiju

“Skup službenika proučava niz projekata koji se mogu pripremiti tako da, nakon što fond bude spreman, novac može biti odmah ukrcan,” rekla je Sitharaman na poslovnom summitu u Mumbaiju. “Zadaća je gotovo završena. Mi ćemo prije 15. prosinca najaviti pokretanje najmanje 10 projekata,” dodala je ministrica.

Pospješivanje ekonomije i životnog standarda jedno je od glavnih predizbornih obećanja indijskog premijera Narendre Modija, na vlasti od 2014. godine, ali se njegova vlada muči s postizanjem ciljeva unatoč neoliberalnim strukturnim reformama provedenima u prvom mandatu koje uključuju ubrzanu privatizaciju državnih kompanija i smanjenje korporativnog poreza. Modi je drugi mandat osvojio u svibnju nakon raskošne kampanje dijelom temeljene na direktnim uplatama novca na račune poljoprivrednika i drugih ranjivih skupina.

>>>Od 2016. do 2018. Indija izgubila pet milijuna radnih mjesta: izvješće

Reuters navodi da nekolicina ekonomskih indikatora pokazuje slabost domaće potražnje, dok brojni ekonomisti očekuju da će aktualno usporavanje potrajati još dvije godine.

>>>Najsnažnija kontrakcija indijske industrije u posljednjih šest godina: kolovoz

Indija rado poseže za golemim investicijama koje su u prošlosti potpirivale inflaciju, no ona, kao u drugim svjetskim ekonomijama, u ovom ciklusu izostaje jer novostvoreni i/ili posuđeni novac završava u rukama sve manjeg broja ljudi.