PolitikaPreporučeno

Izvješće Gonga o covid zavjerama, s tagovima

Gong je u utorak predstavio rezultate istraživanja “Teorije zavjere o COVID-19 i protestno ponašanje” provedenog od 29. travnja do 17. svibnja 2022. na nacionalnom reprezentativnom  uzorku od 1.401 odraslih sudionika i sudionica u dobi od 18 do 64 godine u okviru multidisciplinarnog projekta “Pro-fact: Razotkrivanje COVID-19 dezinformacijskih narativa u Hrvatskoj istraživanjem, provjerom točnosti činjenica i edukacijom.

Gong navodi sljedeći precis:

Vjerovanju u COVID-19 teorije zavjere, u pogledu socioekonomskih pokazatelja, nešto su sklonije mlađe osobe, posebice one od 25-29 godina, niže obrazovani, iz većih kućanstava s nižim prihodima i iz manjih mjesta. Osim što su u prosjeku skloniji vjerovati i drugim teorijama zavjera, oni također imaju niže povjerenje u znanost, sklonost desnim populističkim stavovima i religioznosti, nižu znanstvenu i političku pismenost te su manje skloni kritičkom razmišljanju.

>>>Eksplozija raznijela dio ‘sotonskih’ Kamena vodiča u Georgiji | VIDEO

Gotovo 50% ispitanih složilo se sa zavjerom da se “manipulira sa statistikom radi preuveličavanja smrtnosti od COVID-19 putem uključivanja osoba koje su umrle od drugih bolesti”.

Grabancijaš priopćenje udruge u nastavku prenosi u cijelosti, uz bonus tagove, svjedočanstva trenutku.


Osobe koje vjeruju u teorije zavjere nisu skloni ideji da se u budućnosti (ponovno) cijepe

Vjerovanju u COVID-19 teorije zavjere, u pogledu socioekonomskih pokazatelja, nešto su sklonije mlađe osobe, posebice one od 25-29 godina, niže obrazovani, iz većih kućanstava s nižim prihodima i iz manjih mjesta. Osim što su u prosjeku skloniji vjerovati i drugim teorijama zavjera, oni također imaju niže povjerenje u znanost, sklonost desnim populističkim stavovima i religioznosti, nižu znanstvenu i političku pismenost te su manje skloni kritičkom razmišljanju – rezultati su ovo istraživanja provedenog od 29. travnja do 17. svibnja 2022. na nacionalnom reprezentativnom  uzorku od 1.401 odraslih sudionika i sudionica u dobi od 18 do 64 godine u okviru multidisciplinarnog projekta “Pro-fact: Razotkrivanje COVID-19 dezinformacijskih narativa u Hrvatskoj istraživanjem, provjerom točnosti činjenica i edukacijom”.

>>>Hina doznala hrvatski danak covid reketarenju i profiterstvu

Gotovo 50% ispitanih složilo se sa zavjerom da se “manipulira sa statistikom radi preuveličavanja smrtnosti od COVID-19 putem uključivanja osoba koje su umrle od drugih bolesti”.

Vjerovanje u zavjere o COVID-19 povezano je s vjerovanjem u različite druge zavjere, a koje sadržajno nemaju veze s pandemijom, sažima rezultate istraživanja Andrea Vranić, profesorica s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

>>>RH i drugi traže izlaz iz bezizlaznih ugovora o nabavi cjepiva | covid profiterstvo

„Bitna je uočena poveznica između vjerovanja u COVID-19 teorije zavjera i posjedovanja  konspiratornog “mentaliteta opsadnog stanja“, odnosno sklonosti vjerovanja u ugroženost vlastite nacije od unutarnjih i vanjskih neprijatelja u nepredvidivom globaliziranom svijetu. Takve osobe će biti sklonije pronalaziti poveznice među nepovezanim događajima te pretpostavljati postojanje

>>>Apsolutni izostanak kliničkih ispitivanja novih cjepiva protiv covida

skrivenog, zavjereničkog djelovanja koje ih povezuje“, pojasnio je koordinator istraživanja, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, Nebojša Blanuša.

Profesor Blanuša upozorava kako je takav način razmišljanja ima značajan anti-demokratski potencijal, te odražava pojednostavljeno crno-bijelo promatranje svijeta, netrpeljivost prema drugačijim mišljenjima i ljudima te znatnu sklonost prema protestnom ponašanju.

>>>Namjerna zaraza mladih koronavirusom sigurna | znanost

„O tome da sklonost zavjereničkom mišljenju povezanom s COVIDom-19 nije zanemariv problem, koji ima učinak na ponašanje, govori i to da su osobe sklone vjerovanju u zavjere oko COVID-a-19 i spremnije djelovati protiv predloženih i uvedenih zaštitnih mjera. Također, češće mjere smatraju neopravdanima, teže podnose posljedice mjera te su u manjoj mjeri spremne cijepiti se u budućnosti, ako se to bude preporučivalo“, upozorila je suradnica na Pro-factu, profesorica s Filozofskog fakulteta u Zagrebu Mirjana Tonković.

“Neizravno nam ovi rezultati pokazuju što sve ne treba unaprijediti u društvu. Uz socijalnu pravednost, nužno je znanstveno, političko i medijsko opismenjavanje građana i građanki, znanstvenici bi trebali odgovornije komunicirati, a središnji mediji svojim bombastičnim naslovim za ljudima su davali povoda da povjeruju prije teorijama zavjere”, zaključio je profesor Blanuša.

>>>Znanstvena nevjerica – zagonetka izostanka covid katastrofe u Africi

“Uz anketu, prethodno u sklopu Pro-fact projekta također su provedena istraživanja o mapiranju  dezinformacijskih aktera, širenju dezinformacijskih narativa kroz vrijeme te sadržaju dezinformacijskih grupa i stranica na Facebooku. Ovaj projekt nike samo istraživačke prirode, nego ima i svoje informativne i edukativne komponente. Gong nalaze istraživanja spušta na jednu praktičnu razinu te ih primjenjuje u svojim programima medijske i političke pismenosti”, najavila je Svjetlana Knežević iz Gonga.

Pro-fact istraživanjem, podizanjem svijesti i jačanjem kapaciteta novinarki i građana sveobuhvatno pristupa društvenom, političkom i zdravstvenom problemu širenja COVID-19 dezinformacijskih kampanja, a Gong, kao nositelj projekta, surađuje na projektu s partnericama Fakultetom političkih znanosti u Zagrebu, Sveučilištem u Dubrovniku, Faktografom, Fakultetom elektrotehnike i računarstva te suradnicama Hrvatskim novinarskim društvom (HND) i Sindikatom novinarki Hrvatske (SNH).


Bonus tagovi:

covid profiterstvo

dezinformacije o cjepivu

znanstvena istraživanja covid

učinkovitost cjepiva

probojne zaraze

covid prosvjedi


>>>Grabancijaš je dionik Projekta štit | obavijest redakcije

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima