Politika

Izvješće Komisije o vladavini prava u Srbiji

Ana Brnabić
Ana Brnabić; Foto: EC - Audiovisual Service

Srbija mora ubrzati reforme na području neovisnosti pravosuđa, slobode izražavanja, sprječavanja korupcije i borbe protiv organiziranog kriminala, poruke su Europske komisije (EK) u drugom ovogodišnjem izvješću o stanju vladavine prava u Srbiji.

Pozivajući se na uvid u izvješće EK, koje je prošli tjedan upućeno zemljama članicama, Radio-televizija Srbije (RTS) navodi da je “Srbija postigla napredak u zakonodavnim i institucionalnim reformama, ali se u drugima suočava s ozbiljnim kašnjenjima“.

“Slučajevi prijetnji, zastrašivanja i nasilja nad novinarima i dalje su zabrinjavajući, poglavito na lokalnoj razini,”

Europska komisija dvaput godišnje izvješćuje zemlje članice o napretku u poglavljima 23 i 24, a ta izvješća, kako navodi RTS, “imaju odlučujuću ulogu u odlukama o otvaranju novih pregovaračkih poglavlja”.

EK u izvješću navodi da je u Srbiji najavljena reforma pravosuđa, ali se na nju i dalje čeka, dok “ozbiljno kasne” koordiniranje protukorupcijskih politika, izmjene Zakona o financiranju političkih aktivnosti, te Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog interesa.

Vlada je u studenom 2018. podnijela inicijativu Narodnoj skupštini za izmjenu Ustava, a EK navodi kako se glasovanje očekuje “poslije parlamentarnih izbora na proljeće 2020. godine”.

U iščekivanju ustavnih promjena EK ocjenjuje da “sadašnji ustavni i zakonski okvir i dalje ostavlja prostor za neprimjeren politički utjecaj na pravosuđe”.

>>>Francuska predlaže novi model širenja Unije, sektorsku integraciju u 7 etapa

Konstatira se kako “vladini dužnosnici, nekad i na najvišoj razini, nastavljaju javno komentirati tekuće istrage i sudske procese, kao i pojedinačne suce i tužitelje”.

Zastrašivanje novinara

U izvješću je posebno istaknuta zabrinutost položajem novinara koji su izloženi prijetnjama, zastrašivanju i nasilju.

“Slučajevi prijetnji, zastrašivanja i nasilja nad novinarima i dalje su zabrinjavajući, poglavito na lokalnoj razini”, naglašava EK uz ocjenu kako je “politički i ekonomski utjecaj na medije i dalje razlog za zabrinutost”.

Ukazano je da treba biti osnažena neovisnost Regulatornog tijela za elektroničke medije (REM) kako bi se omogućilo da ta institucija štiti medijski pluralizam, uz ovlasti da izriče sankcije za programske promjene koje narušavaju programski sadržaj predviđen dozvolama za emitiranje.

U dijelu izvješća o poglavlju 24, EK je ukazala na pozitivne korake u upravljanju granicama i migracijama u Srbiji, u borbi protiv kibernetičkog kriminala, trgovine ljudima, pranja novca, uz očekivanje da će sve to “pridonijeti boljem učinku u borbi protiv organiziranog kriminala”, te aktivnijem pristupu u financijskim istragama i oduzimanju protuzakonito stečene dobiti.

>>>Plenković o širenju Unije: mi nismo pretjerani optimisti, a ni veliki entuzijasti

U kontekstu novog izvješća EK rasprava o otvaranju novih pregovaračkih poglavlja sa Srbijom počet će ovog tjedna, na razini radnih skupina za proširenje EU.

Srbija trenutno ima četiri poglavlja tehnički spremna za otvaranje. Prema izvješću RTS-a, diplomatski izvori u Bruxellesu ocjenjuju realnim da u prosincu budu otvorena jedno ili dva poglavlja.

Najbolje šanse za otvaranje daju se poglavlju 4 o slobodnom kretanju kapitala, te poglavlju 2 o slobodnom kretanju radnika, dok su u proceduri odlučivanja i poglavlje 21 o transeuropskim mrežama i poglavlje 14 o politici prometa.

>>>U Srbiji sve više mladih protiv ulaska u Uniju: anketa

Srbija je u lipnju ove godine otvorila poglavlje 9 – financijske usluge, otvorivši time ukupno 17 poglavlja.

Beogradu je tada ukazano da će brzina približavanja članstvu u Uniji ovisiti poglavito o reformama u poglavljima vladavine prava i temeljnih sloboda, uz naznake kako “EU očekuje da se u ključnim reformama vide opipljivi rezultati”.