Politika

Izvjestiteljica komentirala impasse, ‘nekakav dogovor’ o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine

Viola von Cramon-Taubadel; Foto: Brigitte Hase/EP

Obje strane su krive što je napredak u pregovorima Prištine i Beograda spor, rekla je u Bruxellesu izvjestiteljica Europskog parlamenta za Kosovo Viola von Cramon-Taubadel.

Srbija i Kosovo postigli su 2013. pod pokroviteljstvom EU-a tzv. Briselski sporazum o normaliziranju odnosa, a obje strane se uzajamno optužuju za njegovo kršenje.

>>>Kosovo zatražilo uzdizanje u Uniju

Posljednjih tjedana pregovori su intenzivirani pa su se srpski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti sastali dvaput, krajem veljače u Bruxellesu i sredinom ožujka na Ohridu, gdje su se, uz posredništvo visokog predstavnika EU Josepa Borrella, Kosovo i Srbija suglasili o provedbi sporazuma EU o normalizaciji odnosa.

Međutim, nisu još ništa potpisali.

Zajednica srpskih općina

Vučićev glavni uvjet je formiranje Zajednice srpskih općina na sjeveru Kosova, što je dogovoreno još briselskim sporazumom 2013.

Viola von Cramon-Taubadel, zastupnica Zelenih, obje strane smatra jednako krivim za otezanje u pregovorima i potpisivanju.

>>>Sirene na uzbunu, ‘denacifikacija Kosova’ | VIDEO

“Znam da je lakše kriviti (srpskog predsjednika Aleksandra) Vučića, no on razumije da budućnost Srbije neće biti u Rusiji ili Pekingu. Njegov narod neće studirati ili kupovati u Moskvi. Većina srbijanske mladeži vidi svoju budućnost u zapadnom dijelu Europe”, dodala je.

“Ali Priština ne olakšava stvari i uopće nisu pomogli time da su svima prije sastanka u Ohridu rekli da neće pristati ni na što poput ZSO-a. Mislim da je krivnja, nažalost, obostrana”, rekla je von Cramon-Taubadel hrvatskim novinarima u Bruxellesu.

Beograd osuđuje Prištinu da nije dopustila formiranje Zajednice srpskih općina, koju Kosovo, pak, uspoređuje s Republikom Srpskom u BiH, aludirajući na nestabilnosti kojima pridonose vlasti tog većinski srpskog entiteta.

“Nekakav dogovor”

Borrell je nakon ohridskog sastanka kazao da je o ZSO-u postignut dogovor. “Kosovo je pristalo pokrenuti odmah – a kad kažem odmah, mislim odmah – pregovore s Europskom unijom kojima bi omogućilo dijalog o uspostavljanju specifičnog aranžmana i jamstava za osiguranje odgovarajuće razine samouprave za srpske zajednice na Kosovu”, rekao je Borrell.

Vučić je nakon sastanka u Ohridu potvrdio da je postignut nekakav dogovor, no rekao je da nije ništa potpisao. “Danas smo trebali dogovoriti plan implementacije, nekakav dogovor smo postigli, zadovoljan sam zbog toga”, rekao je Vučić.

>>>Srbija priznala teritorijalni integritet i suverenitet Kosova | Sporazum o normalizaciji odnosa

Bilo bi mnogo lakše kada bi Priština proaktivno pripremila potpisivanje implementacije, rekla je von Cramon-Taubadel.

Kompromis

Von Cramon-Taubadel je rekla da će kosovski premijer Albin Kurti vjerojatno ponuditi neki prijedlog za implementaciju ZSO-a, no da je pitanje koliko će prijedlog biti ozbiljan i hoće li uključivati mišljenje predstavnika Srba sa sjevera zemlje.

“To ne znači da ćemo vrlo vjerojatno uskoro vidjeti rješenje cijelog dijaloga”, dodala je.

Kosovska strana mora shvatiti da je kompromis u interesu njegova naroda i da je potreban za budućnost iduće generacije, rekla je.

“Ako ne pronađemo kompromis s obje strane, nećemo vidjeti značajan napredak europskih integracija niti stabilizaciju regije”, kazala je.

“Za mene nema dvojbe, moramo zaštititi neovisnost i integritet Kosova i u isto vrijeme osigurati da se poštuje ono što je potpisano u Bruxellesu 2013.”, zaključila je.

Pratite nas na Google vijestima