Biznis i ekonomijaPreporučeno

Izvorna koncesija Istarskog ipsilona produljena za ukupno 7 godina

Radovi na Istarskom ipsilonu; Foto: Cropix/YouTube

Europska komisija je u petak odobrila, prema pravilima EU-a o državnim potporama, hrvatski plan za produljenje koncesijskog ugovora između Hrvatske i tvrtke Bina-Istra za upravljanje i proširenje Istarskog ipsilona, 145 km duge autoceste koja povezuje Istru s ostatkom Hrvatske.

>>>RH dobio odobrenje za 19,8 milijuna eura potpore tvrtki IE-Energy | Komisija

Komisija je ispitala plan u skladu s pravilima EU-a o državnoj potpori za usluge od općeg gospodarskog interesa, koja dopuštaju državama članicama, pod određenim uvjetima, kompenzaciju tvrtkama kojima su povjerene obveze javnih usluga za dodatne troškove pružanja tih usluga, kao i prema pravilima EU o javnoj nabavi, posebno Direktivi EU o dodjeli ugovora o koncesiji.

Dodatni radove vrijedni 204 milijuna eura

“Komisija je utvrdila da je mjera nužna i primjerena za osiguranje sigurnosti autoceste i smanjenje prometnih gužvi. Štoviše, Komisija je zaključila da je mjera proporcionalna jer Bina-Istra neće dobiti prekomjernu naknadu te neće narušiti tržišno natjecanje i trgovinu među državama članicama”, kaže se u priopćenju Komisije.

>>>Komisija odobrila hrvatski program ratnih potpora vrijedan 437 milijuna eura

Hrvatska je obavijestila Komisiju o svojim planovima za produljenje koncesije do 2041. godine kako bi Bina-Istra mogla izvesti dodatne radove vrijedne 204 milijuna eura. Prolongiranje će omogućiti Bina-Istri izgradnju drugog kolnika između tunela Učka i čvora Matulji, na sjeveroistočnom dijelu autoceste, i dovršetak drugog kolnika sjeverozapadnog kraka.

Kontekst

Komisija nije objavila službeni akt odluke koja će biti dostupna nakon što se riješe sva “pitanja povjerljivosti”.

Koncesija Bina-Istre, koja je trebala završiti u lipnju 2039. godine, novom je odlukom produljena do 2041. godine.

>>>Komisija odobrila izravnu dodjelu bespovratnog novca hrvatskim ribarima | državne potpore

Vlada je odluku o drugom produljenju koncesije i ugovaranju gradnje druge cijevi Tunela Učka usvojila u listopadu 2020. godine, Komisija je prvo produljenju odobrila u lipnju 2018. godine.

Autocestom se upravlja na temelju ugovora o koncesiji iz 1995. koji je izvorno trebao isteći u 2034. godini.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Hina