PreporučenoTech

Izvršni direktor Ericssona brani slobodu tržišnog natjecanja, Huawei | 5G

Börje Ekholm; Foto: Ericsson

Odluka švedskih regulatora da telekomima zabrani poslovanje s Huaweijem u 5G spektru ograničava slobodu natjecanja i trgovine, rekao je izvršni direktor Ericssona za Financial Times.

Regulator telekomunikacija PTS ranije je ovog mjeseca zaustavio aukcije za 5G frekvencije nakon što je sud suspendirao dijelove njegove odluke koji Huawei uskraćuju 5G tendere zbog navodnog rizika po nacionalnu sigurnost.

>>>Glavak: u Uniji raste aktivnost ‘anti-5G’ pokreta

“Pripadam onoj kategoriji koja vjeruje da nas konkurencija čini dugoročno boljom tvrtkom. Možda je bolno kratkoročno, ali dugoročno nas tjera da budemo inovativniji i stvaramo bolje proizvode za naše kupce,” rekao je o natjecanju direktor Ericssona Borje Ekholm čija je kompanija u Kini osvojila tendere sva tri najveća telekoma za opskrbu 5G opremom.

Huawei je na švedskom sudu uložio žalbu na optužbe da njegova oprema predstavlja nacionalni rizik. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova od vlasti traže da isprave netočnu odluku o zabrani Huaweija i ZTE-a kako bi se izbjegao negativni utjecaj na poslovanje švedskih kompanija u Kini.

Ekholm je za FT rekao da Europa generalno oteže s primjenom 5G i da bi politički fokus trebao biti na njegovom što bržem uvođenju.

>>>Huawei izrazio nadu u otvoreno i pošteno poslovno okruženje u Hrvatskoj

“Razmislite o 4G – rasprava u Europi bila je: što je ubojita aplikacija? Amerikanci i Kinezi najbrže su uveli 4G zbog čega ekonomijom aplikacija za potrošače sada dominiraju američke i kineske tvrtke,” rekao je. “5G će biti isti (u smislu prilika), ali za poduzeća. Usporavanje uvođenja 5G predstavlja rizik za gospodarstvo. Europa riskira da ponovno zaostane.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima