Biznis i ekonomijaPreporučeno

‘Ja želim da paničarite’ Thunberg postaje zaštićeni znak

Tinejdžerska klimatska aktivistica Greta Thunberg u srijedu je na Instagramu objavila da je zatražila registraciju svoga imena i naziva pokreta “Pecima za budućnost” koji je osnovala u 2018. godini.

>>>Twitter proglašenje ‘klimatske krize’ EP-a dočekao sa sumnjom, kritikom – sprdnjom

Thunberg je navela da žig traži kako bi spriječila zlouporabu. “Ja vas uvjeravam, ja i drugi školski štrajkači apsolutno nemam interesa u zaštićenim znakovima. Nažalost, to se mora učiniti,” napisala je.

‘Ja ne želim vašu nadu, ja ne želim da vi imate nadu, ja želim da paničarite’ – Greta Thunberg

Zatražena je i zaštita kovanice “Skolstrejk for klimatet” (‘školski štrajk za klimu’ na švedskom) s kojom je Thunberg u 2018. godini ispred zgrade švedskog parlamenta započela klimatsko markiranje.

>>>Sve više djece anksiozno, prestravljeno neposrednom klimatskom apokalipsom: stručnjaci

“Moje ime i #FridaysForFuture stalno se koriste za komercijalne svrhe bez ikakvog pristanka. To se primjerice događa u marketingu, prodaju se proizvodi i ljudi prikupljaju novac u moje ime i ime mog pokreta,” pojasnila je odluku Thunberg inače naširoko poznata po rečenicama: “Kako se usuđujete!” i “Ja želim da paničarite!” koje su postale omiljen materijal za memice, glazbene mixeve i videozapise. Primjerice “death metal” izvedba njezinih poruka se pokazala hitom u rodnoj joj Švedskoj i šire s više od 5 milijuna pregleda: