Politika

Jabučka kotlina vodilja za budućnost sredozemne zaštite i obnove ribljih stokova

Helena Dalli; Foto: Mathieu CUGNOT

Jabučka kotlina, jadransko područje od hrvatskog otoka Žirja do talijanske Ortone, primjer je zaštite i obnove ribljih stokova u Sredozemlju, zaključili su u srijedu zastupnici u Europskom parlamentu.

Stanje većine ribljih stokova u Sredozemnom i Crnom moru i dalje je kritično, a jedino ravnotežom između okolišne, gospodarske i socijalne održivosti moguće je zaštititi biološku raznolikost, baš kako su to uspjeli u Jabučkoj kotlini, navodi se u izvješću Europskog parlamenta usvojenom u srijedu.

>>>EU treba ‘ojačati svoje vizije’ o razvoju hrvatske obale | Eickhout

U tom području na sredini Jadranskog mora zabranom koćarenja zaštićene su grdobina i oslić, a u izvješću o obnovi ribljih stokova u Sredozemnome moru, taj je primjer istaknut kao vodilja za budućnost u pogledu oporavka ribljih stokova.

Strategija za ribarstvo Sredozemlja

U tom procesu potrebno je uključiti ribare, uložiti više napora u prikupljanje podataka o nepoznatom stanju velikog broja stokova, ali i proširiti mrežu područja za oporavak, ističu europarlamentarci.

“Potrebno je stvoriti uvjete da su u isto vrijeme zaštićeni resursi i poduzeća profitabilna, a to je moguće usklađivanjem svih donesenih propisa. Sve kako bi se pojednostavile ribolovne aktivnosti, a smanjilo opterećenje tvrtki”, poručio je na plenarnoj sjednici u utorak izvjestitelj Raffaele Stancanelli (ECR) koji je pozvao Vijeće i Komisiju da se suspendiraju povlaštene carine za proizvode ribarstva i akvakulture za zemlje izvan Europske unije koje ne surađuju u zajedničkoj borbi protiv nezakonitog ribolova.

>>>‘To mora prestati’: istraživanje otkrilo razmjere europskog ribarskog prekarijata | WWF

Strategijom Opće komisije za ribarstvo Sredozemlja, donesenoj prošle godine, plan je do 2024. smanjiti ribolov do 40 posto u stokovima zapadnog Sredozemlja, ali to ne bi trebalo kao posljedicu imati povećanje cijena uvoza i smanjenja proizvodnje hrane u Europskoj uniji, naglasio je Stancanelli.

Jednaki uvjeti na cijelom Mediteranu

Klimatske promjene i onečišćenja narušavaju ekosustave, a riblji stokovi i dalje se prekomjerno iskorištavaju što pokazuju brojke u razdoblju od 2014. do 2018. godine kada je iskoristivost tek smanjena sa 88 na 75 posto, navodi se na stranicama Europske agencije za okoliš.

U izvješću Europskog parlamenta napominje se da su sredozemne zemlje potpisale brojne konvencije i ugovore za zaštitu ribarstva, ali je u praksi provedba različita.

>>>Strategija bioraznolikosti stiže neumitno, s ‘doista velikim troškom’ za poljoprivrednike i ribare

Povjerenica Europske komisije za ravnopravnost Helena Dalli istaknula je na plenarnoj sjednici u utorak kako je za Europsku uniju ključno da postoje jednaki uvjeti na cijelom Mediteranu, a ne samo u članicama Unije.

“EU namjerava pojačati svoju operativnu suradnju sa mediteranskim zemljama poput Tunisa”, kazala je.