Biznis i ekonomija

Jačanje kune izazvalo drugu intervenciju HNB-a u posljednja dva tjedna

Hrvatska narodna banka; Foto: Diego Delso

Hrvatska narodna banka je u četvrtak kupila 332.05 milijuna eura od komercijalnih banaka u nastojanju da zauzda jačanje kune.

Operacija je izvršena uz prosječnu cijenu od 7,3967 kuna za euro, vrijednost valute je nakon intervencije iznosila 7.3940.

Ovo je druga “fina prilagodba” od početka mjeseca. HNB je na deviznom tržištu reagirao i 9. kolovoza kad je od komercijalnih banaka otkupio 306,5 milijuna eura po prosječnom tečaju od 7,395 kune.

HNB se uključuje u transakcije na deviznom tržištu kako bi spriječio prekomjerne fluktuacije tečaja u oba smjera. HNB tako prodaje devize kada kuna slabi – prodajom deviza iz optjecaja se povlače kune, čime raste njihova vrijednost (aprecijacija tečaja). HNB kupuje devize kada kuna jača: kupnjom deviza HNB u optjecaj stavlja više kuna, čime se smanjuje njihova vrijednost (deprecijacija tečaja).

S današnjom intervencijom višak likvidnosti, odnosno količina uglavnom “mrtvog novca” kako se u slengu naziva novac u financijskom sustavu koji ostaje u financijskom sustavu i ne pokazuje interes za realnu ekonomiju, iznosi 34,55 milijardi kuna.

Pratite nas na Google vijestima