PreporučenoTech

Jack Ma trpi ‘non-stop’ kritiku zbog zagovaranja 996 rasporeda

Jack Ma; Screenshot: YouTube

Milijarder Jack Ma trpi pikantnu kritiku nakon što je u podužoj objavi na svom blogu ponovio gledište da zaposleni u tech industriji moraju prihvatiti kulturu “ekstremnog prekovremenog rada”.

Maov ‘996 raspored’ se odnosi na rad od 9 sati ujutro do 9 sati navečer šest dana tjedno.

Suosnivač Alibaba Grupe dugo tvrdi da je radno vrijeme od 12 sati dnevno “veliki blagoslov” za mlade ljude koji donosi puno više od materijalne koristi, no dok je takav postulat u prošlosti uz negodovanje znao izazivati i odobravanje, pa čak i štovanje, posljednja interna nota u kojoj je ponovio navedeno očito nije rezonirala s radnicima i širom publikom.

“Očekivano, moji komentari od prije nekoliko dana o 996 rasporedu su izazvali raspravu i non-stop kritiku,” napisao je Ma na blogu u objavi koju je u međuvremenu uklonio.

“Oni koji se drže 996 rasporeda su oni koji su pronašli strast izvan novčane dobiti,”

JACK MA

“Ja razumijem ove ljude (koji upućuju kritiku), ja sam mogao reći štogod ‘korektno’. Ali nama u današnjem svijetu ne nedostaje ljudi koji govore ‘korektne’ stvari, nama nedostaju istinite riječi koje ljude potiču na razmišljanje.”

>>>Ray Dalio: Gates, Musk, Dorsey… na psiho testu redom dobili lošu ocjenu u ‘brizi o drugima’

Kako bilo, Maovi komentari “od prije nekoliko dana” su izazvali žestoku reakciju, posebice kineskih programera i drugih zaposlenih u tehnološkoj industriji.

Društvene mreže su preplavila svjedočenja o “pucanju od stresa”, nemilosrdnim satnicama i uvjetima rada, što je posebno vidljivo na GitHubu, zajednici i repozitoriju posvećenom računalnom kodu i programiranju. Tamo je 996.ICU tema jedna od najpopularnijih.