PolitikaPreporučeno

Janša: otvorimo li granicu, Europa će nestati

Janez Janša; Foto: European Union

Federalna Europa bila bi u suprotnosti s idejom osnivača današnje Europske unije, a integracija država zapadnog Balkana važna je zbog opasnosti ilegalnih migracija prema Europi, iznio je u razgovoru za mađarski list Magjar Hirlap slovenski premijer Janez Janša, čija zemlja u ovom semestru predsjeda Vijećem EU-a.

Na pitanje o tome kako će se odvijati rasprava na konferenciji o budućnosti EU-a, koja se vodi i nastavit će se u vrijeme francuskog predsjedanja iduće godine, Janša je kazao da od te rasprave ne očekuje mnogo i da se osobno zalaže za Europu nacija, a ne federalni model Sjedinjenih europskih država.

>>>Janša deklarirao strateške izazove, ciljeve slovenskog predsjedanja Vijećem EU-a

“Malo je vjerojatno da ćemo biti u stanju donositi odluke o dopunama Ugovora ili uopće zacrtati smjer. U Europi postoje političke snage koje žele stvoriti federalnu Europu, ali mislim da se to neće dogoditi. Ti bi planovi uništili temelje na kojima su Uniju izgradili njeni osnivači”, kazao je Janša u razgovoru vođenom u Budimpešti tijekom održavanja Demografskog summita prošlog tjedna.

Migracijska kriza

Janša je ponovio svoja stajališta o neprihvatljivosti politike koja bi dopustila velike migracije iz Afrike i Azije u Europsku uniju, uz ocjenu da je, kako bi se to spriječilo, potrebno raditi i na integraciji zapadnog Balkana kroz koji protječe potencijalna ilegalna migrantska ruta.

Veliko je postignuće to što smo se na Vijeću EU-a usuglasili da se migracijska kriza od prije šest godina ne smije ponoviti, čime smo spriječili da se to ponovi i dođu stotine tisuća ljudi”, rekao je Janša o opasnosti migrantskog vala iz Afganistana nakon povlačenja NATO saveza iz te države.

>>>Upravljanje migracijama: nova strategija EU-a za dobrovoljni povratak i reintegraciju | Komisija

“U migracijskoj krizi koja je pratila situaciju u Siriji u Europu nisu došle žene i djeca, već mase muškaraca u vojnoj dobi. Mnogi ljudi dolaze u Europu, trgovina ljudima je ogroman posao. Ne možemo riješiti pitanje na jednoj granici, potrebna nam je suradnja zemalja zapadnog Balkana, a zato je važno promicati njihovu europsku integraciju. To je ujedno i sigurnosno pitanje, jer to nije zadnji val migracija koji prijeti Europi”, kazao je Janša, dodavši kako se iza ilegalnih migracija okreće velik novac.

Demografski deficit

Po Janšinim je riječima Europa suočena s demografskim deficitom, a prijete joj nekontrolirane migracije iz susjednih regija koje doživljavaju demografski bum, o čemu se u Bruxellesu ne vodi dovoljno računa.

>>>Eurostat bilježi postojan porast fertiliteta u europskih doseljenika | 2013. – 2019. | infografika

Demografija je ključno pitanje: ako nema ljudi, nema ničega – nema Europe bez Europljana, Mađarske bez Mađara niti Slovenije bez Slovenaca. Migracije nisu nova stvar, bile su i bit će ih, iz povijesti se vidi da različite civilizacije i ljudi  mogu živjeti jedni uz druge, no ako su prisiljeni da se miješaju, to u većini slučajeva dovodi do sukoba i rata. Iz toga moramo izvući pouke.  Ako pogledamo svjetske demografske trendove, onda se vidi da Europa čini šest posto svjetske populacije i da se njezino stanovništvo smanjuje, dok u susjednoj Africi brzo raste. Otvorimo li granicu, Europa će nestati”, kazao je slovenski premijer Janez Janša u razgovoru za mađarski list.