PreporučenoTech

Japan bilježi scenarij iz filma Planet majmuna

Japanski makaki; Foto: Pixabay

Ljudi sa sjeverozapada Japana svjedoče scenarijima iz filma Planet majmuna u kojima naši bliski rođaci pokušavaju ukrasti bebe, grebu kožu, ujedaju ili se šuljaju vrtićima.

>>>Patuljasti marmozet frapiran listolikim skakavcem | GIF

U razdoblju od 8. srpnja do 28. srpnja zabilježeno je najmanje 58 napada na ljude. Incidenti su osobito učestali u gradu Yamaguchi čije su vlasti unajmile specijalnu jedinicu za lov i uspavljivanje mahnitih životinja.

Iskustva sugeriraju da majmuni nisu zainteresirani za hranu pa tradicionalne zamke ne djeluju. Oni su uglavnom fokusirani na djecu i vremešne.

>>>Hyalophora cecropia – najveći moljac Sjeverne Amerike | GIF

“Oni su tako pametni, i pokazuju sklonost prikradanju i napadima s leđa, često grabeći noge,” rekao je za Associated Press gradski službenik Masato Saito.

>>>Otkrivena je biljka od 180 kilometara koja se podmorjem širila 4500 godina

Osobe koje su iskusile napade kažu da su osupnute i isprepadane veličinom i korpulentnošću majmuna iz uobičajeno druželjubivog roda makaki.

Jedan je mužjak, uhvaćen nakon hica strelicom za smirenje, imao 49 centimetara i težio 7 kilograma. Primjerak je ubijen nakon što su vlasti odvagnule da je sudjelovao u napadima na ljude.

>>>Morski krokodili plivaju do 29 km/h | GIF

U dosadašnjim incidentima nije bilo ozbiljnih ozljeda. Jedna je žena agresiju iskusila vješajući rublje na verandi. Druga je žrtva završila sa zavojima na nožnim prstima. Hitna je pomoć pružena i u drugim slučajevima.

>>>Crvene rakovice s Božićnog otoka njupaju porod | VIDEO

Znanstvenici zasad nemaju odgovora što je potaknulo promjene u ponašanju ili odakle je točno pristigla grupa sklona teroriziranju.

“Nikad u životu nisam vidio nešto slično,” konstatirao je Saito.

Vlasti građane savjetuju da prilikom suočavanja s majmunima izbjegavaju kontakt očima, stvore privid veličine, primjerice otvaranjem i širenjem kaputa, te da bez naglih pokreta i što je tiše moguće krenu u povlačenje.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima