PreporučenoTech

Japan će u more pustiti više od milijun tona otpadnih voda iz Fukushime

Spremnici u krugu nuklearne elektrane Fukushima; Foto: CBS This Morning/YouTube

Japan će u desetljećima dugoj operaciji u more pustiti više od milijun tona pročišćene radioaktivne vode iz katastrofom pogođene nuklearne elektrane Fukushima, izvijestile su u petak nacionalne dnevne novine Nikkei, Yomiuri i drugi lokalni mediji.

Puštanje vode koja je filtrirana radi smanjenja radioaktivnosti vjerojatno će započeti u 2022. godini unatoč snažnom protivljenju ekologa, lokalnih ribara, poljoprivrednika i susjednih zemalja.

“Više ne možemo odgađati odluku o planu postupanja s prerađenom vodom jer moramo spriječiti kašnjenja u dekomisiji nuklearne elektrane Fukushima Daiichi,” rekao je u petak glavni tajnik vlade, Katsunobu Kato.

Odluka zaključuje dugogodišnju raspravu o primjerenom rješenju za odlaganje tekućina koje služe za hlađenje nuklearnih reaktora rastopljenih nakon što je tvornicu u 2011. godini pogodio potresom izazvan cunami.

Vladino vijeće je ranije ove godine ocijenilo da su među održivim i izvedivim opcijama isparavanje ili puštanje vode u more.

Japanski mediji pišu da su radioaktivni izotopi iz vode uklonjeni složenim postupcima filtriranja, s izuzetkom tricija, izotopa vodika koji se ne može ukloniti s postojećom tehnologijom.

Operator postrojenja TEPCO-a oko 1,23 milijuna tona otpadnih voda trenutačno drži u tisuću spremnika u krugu nuklearke. Iako se postojano grade novi rezervoari, očekuje se da će kapacitet za daljnje skladištenje nestati sredinom 2022. godine.

>>>Nuklearna elektrana zaplovila morem: VIDEO

Stručnjaci su puštanje vode u more preporučili u siječnju jer se ta metoda generalno koristi u nuklearnoj industriji. Strategiju je podržala i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) uz argument da je tricij za ljude opasan samo u jako velikim dozama i da se adekvatno filtrirana otpadna voda prije puštanja u more može dodatno razrijediti s morskom vodom kako bi se dodatno umanjili potencijalni štetni učinci. Tokijski list Yomiuri Shimbun navodi da će se razrjeđivanje provoditi unutar postrojenja a čitav proces potrajati 30 godina.

Plan je u petak i subotu naišao na žestok otpor pobornika zaštite okoliša, ribara i poljoprivrednika zabrinutih da će rješenje potrošače odvratiti od ulova ili regionalnih proizvoda. Zabrinutost je iskazala i Južna Koreja na čijem je teritoriju već zabranjen uvoz morske i druge hrane iz radijacijom pogođenih područja.

via CBSNews