PolitikaPreporučeno

Japan: istospolni brak ostaje protuustavan, no vjetrovi promjena snaže

Scena if filma Blue Is the Warmest Colour

Sud u Japanu u ponedjeljak je presudio da zabrana istospolnih brakova nije protuustavna i tako osnažio status quo u jedinoj članici G7 zemalja u kojoj je brak nedostupan za homoseksualne i druge LGBTQ parove.

>>>Admiralica izrazila ponos zbog američke otvorenosti LGBT osobama

Postupak su pokrenula tri istospolna para, dva gay i jedan lezbijski, na okružnom sudu u Osaki. Riječ je o drugom takvom sporu u povijesti Japana. Sud u Sapporu u prijašnjem je procesu u ožujku 2021. godine također utvrdio da zabrane ne krše ustavna prava.

“Zapravo se pitam funkcionira li pravni sustav u ovoj zemlji,” rekla je tužiteljica Machi Sakata koja je u brak s partnericom stupila u Sjedinjenim Američkim Državama. Par u kolovozu očekuje bebu.

“Mislim da postoji mogućnost da nas presuda uistinu stjera u kut,” dodala je.

>>>Florida zabranila seksualnu orijentaciju u ranoj dobi

Japanski ustav kao temelj braka navodi “zajednički pristanak oba spola” na što se u presudi pozvao sud u Osaki. U obrazloženju je navedeno da u japanskom društvu trenutačno nema dovoljno javne rasprave za promjenu gledišta.

>>>Romantični gay oglasi Coca-Cole uzrujali mađarsku desnicu

“Mi smo u slučaju naglasili želju da istospolni parovi imaju pristup istim stvarima kao i regularni,” rekao je odvjetnik Akiyoshi Miwa i najavio žalbu.

Privlačenje investicija

Premijer Fumio Kishida također drži da se pitanje treba pažljivo razmotriti, no njegova vladajuća Liberalna demokratska stranka nije sugerirala namjeru reviziji ili izmjene zakona iako pojedini istaknuti članovi favoriziraju reformu.

>>>Lezbijska pusica u ‘Lightyearu’ rezultirala zabranom u 14 zemalja

Aktivisti i pobornici LBTGQ prava kažu da bi legalizacija istospolnog braka imala dalekosežne gospodarske i društvene implikacije, uključujući privlačenje stranih investitora.

>>>Europski novac zasjenio ideologiju u poljskom Svetokriškom vojvodstvu | zone bez LGBT-a

“Međunarodne tvrtke revidiraju svoje azijske strategije i LGBTQ uključivost postaje jedna od tema,” rekao je u komentaru presude Masa Yanagisawa, rukovoditelj japanskih premium usluga pod okriljem Goldman Sachsa i jedan od članova upravnog vijeća aktivističke grupe “Brak za cijeli Japan”.

“Međunarodni biznisi ne žele investirati u lokacije koje nisu LGBTQ prijateljske.”

Vjetrovi promjena

Reuters piše da je japanski zakon u poredbi s azijskim standardima prihvaćen kao relativno liberalan. Jedina zemlja na čitavom kontinentu koja dopušta istospolne brakove je Tajvan.

>>>Orban: prisila je uzaludna, suverena Mađarska ne želi LGBTQ aktiviste u svojim školama

Kako bilo, izvjesno je da će se javna rasprava o LGBT pravima u Japanu nastaviti jer uskoro počinju ročišta u još jednom slučaju u prefekturi Tokija gdje je klima liberalnija. Štoviše, jedno od istraživanja iz glavnog i najvećeg grada Japana provedeno krajem prošle godine bilježi da je pravo na istospolni brak podržalo 70% ispitanika.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comment here