Biznis i ekonomijaPreporučeno

Japan proglasio izvanredno stanje: COVID-19

Japanski premijer Shinzo Abe u utorak je proglasio izvanredno stanje kako bi pospješio borbu protiv koronavirusa u velikim populacijskim središtima, potvrđen je i najveći paket poticaja među naprednim ekonomijama.

>>>Proglašenje izvanrednog stanja u za Alemku Markotić uzoritom Japanu ‘pitanje dana’: Nikkei

Izvanredno stanje proglašeno za glavni grad Tokyo i šest drugih prefektura vlastima omogućuje da građanima odrede mjere samoizolacije ili da zatvore pojedine biznise. Mjera će na snazi ostati do 6. svibnja.

“Sada je najvažnije da svaki građanin promijeni svoje postupke,” rekao je Abe u televizijskom obraćanju naciji. “Ako svatko od nas može smanjiti kontakt s drugim ljudima za najmanje 70%, idealno za 80%, mi bismo vrhunac zaraze trebali vidjeti kroz dva tjedna.”

Premijer je također rekao da vlada finalizira detalje paketa poticaja za ekonomiju vrijednog 990 milijardi dolara što je prema pisanju Reutersa 20% japanskog ekonomskog outputa, daleko više od vrijednosti izvanrednih mjera u SAD-u (11%) ili Njemačkoj (5%).

>>>Testiranje svakog potencijalnog slučaja model za borbu protiv koronavirusa u Europi: WHO

Japan je u ožujku odbacio smjernice Svjetske zdravstvene organizacije i masovno testiranje građana kao odgovor na krizu. Strategija je povratno opalila početkom travnja nakon što je utvrđeno da je ona prikrila razmjere širenja virusa među populacijom, a broj potvrđenih slučajeva u glavnom gradu “eksplodirao”.