Biznis i ekonomija

Jarosna inflacija natjerala Fed na snažno kočenje, koketiranje s recesijom

Federalne rezerve u srijedu su referentu kamatnu stopu za financijski sustav povećale za 75 baznih bodova u nastojanju da ohlade pademijskim monetarnim i fiskalnim politikama pregrijano gospodarstvo.

Banka je prognozirala usporavanje bruto domaćeg proizvoda (BDP) i porast nezaposlenosti.

>>>Tržišta i kriptovalute tonu – inverzije prinosa signaliziraju recesiju

Današnje povećanje stope za tri-četvrtine postotnog boda najveće je u jednom mahu od 1994. godine.

Članovi središnje banke također su natuknuli da bi tempo poskupljenja novca mogao ubrzati ukoliko se inflatorni pritisci pokažu postojanima.

>>>Nastavak žarenja inflacije okinuo depru, pesimizam u SAD-u

Inflacija je i dalje uzdignuta, odražavajući neravnoteže ponude i potražnje povezane s pandemijom, višim cijenama energije i širim cjenovnim pritiscima,” naveo je nakon dvodnevnog vijećanja Savezni odbor za otvoreno tržište. “Odbor je snažno opredijeljen za vraćanje inflacije na cilj od 2 posto.”

>>>Top bankarica nakon svjetske turneje podijelila gledišta o kamatama, Rusiji i recesiji

Krojači monetarnih smjernica u obrazloženju odluke citiraju i nabrajaju aktualne inflatorne pritiske, uključujući postcovid potražnju, remećenje opskrbnih lanaca, rat u Ukrajini i “nultu toleranciju” bolesti COVID-19 u Kini.

Fed je uzgred umanjio gospodarske izglede i sada očekuje da će američki bruto domaći proizvod u tekućoj godini rasti za anemičnih 1.7%.

Nezaposlenost bi u trendu koji će potrajati kroz 2024. godinu mogla porasti s 3.7% na 4.1%.

>>>Neočekivana kontrakcija američkog gospodarstva: Q1/2022

Analitičari su neposredno nakon objave revidirali očekivanja o daljnjem tempu stezanja monetarne politike i sada predviđaju da će kamate do kraja godine s današnjih 1.50%-1.75% skočiti na 3.4%.

“Fed je spreman dopustiti povećanje stope nezaposlenosti i riskirati recesiju kao kolateralnu štetu kako bi inflaciju spustio na zemlju,” komentirao je za Reuters iskusniji investicijski strateg Brian Jacobsen iz Allspring Global Investmentsa.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (4)

  1. […] Jarosna inflacija natjerala Fed na snažno kočenje, koketiranje s recesijom 15/06/2022 […]

  2. […] aktualnom trenutku na korekciju okinutu stezanjem monterane politike u SAD-u nije imun nitko, uključujući takve gorostase poput tvrtka i platforme za trgovanje kriptovalutama […]

  3. What i don’t realize is actually how you are not really much more well-liked than you may be right now. You are so intelligent. You realize thus considerably relating to this subject, produced me personally consider it from so many varied angles. Its like women and men aren’t fascinated unless it is one thing to do with Lady gaga! Your own stuffs great. Always maintain it up!

  4. […] faktor je divergencija monetarne politike. Američka središnja banka, Fed, monetarnu politiku steže brzo i žustro, doke Europska središnja banka (ECB) tek priprema izlazak iz kvantitativnog popuštanja, iliti […]

Comments are closed.