PolitikaPreporučeno

‘Jasna’ dominacija Rusije u Donjecku | VIDEO

Foto: CBS Mornings/YouTube

Rusija je u utorak rekla da su njezine snage osvojile selo Blagodatne (Blahodatne) smješteno sjeverno od grada Bahmuta koji drži ključnim za kontrolu Donjecka, jedne od četiri ukrajinske oblasti koje je predsjednik Vladimir Putin s krajem rujna 2022. godine pripojio Rusiji.

>>>Bitka za Bahmut

Bjeloruski dragovoljac priklonjen Kijevu za Reuters je posvjedočio da se Bahmut nalazi pod postojanim granatiranjem i da su ulične borbe vode “zgradu po zgradu”.

>>>Wagner tvrdi da je osvojio Blagodatne, stegnuo obruč oko Bahmuta

Kijev nije neposredno odgovorio na ruske tvrdnje o padu Blagodatnih, vodeće svjetske agencije ponavljaju da se navodi zaraćenih strana o situaciji na bojišnici ne mogu neposredno i neovisno provjeriti.

Lokacija Blagodatnih; Foto: Google Maps

Rusko ministarstvo obrane u izvještaju je navelo da je selo, smješteno na 13 kilometara sjeverno od središta Bahmuta, osvojeno uz zračnu potporu.

Opkoljivanje i opsada

Unatoč uobičajenoj kakofoniji i obostranoj propagandi u medijima glavne struje postoji rastući konsenzus da ruske snage u Donjecku ostvaruju “jasan, iako postepen napredak na bojišnici”.

>>>Ukrajina potvrdila pad Soledara | VIDEO

Plaćenici Wagnera u posljednjim su tjednima u izrazito krvavoj ofenzivi osvojili grad Soledar, aktualne vijesti sugeriraju da sada stežu obruč oko Bahmuta čiji bi se branitelji mogli naći odsječeni od linija opskrbe i bez odstupnice.

Ukoliko se ukrajinske snage povuku iz grada koji je nekoć udomljavao 75.000 ljudi, to će biti prva značajna pobjeda Rusije od ukrajinske protuofenzive koja se odigrala s krajem rujna prošle godine.

Glasnogovornik ukrajinske vojske za istočnu bojišnicu, Serhij Čerevatji, u utorak je u televizijskom obraćanju naveo da branitelji imaju “sve što treba” za obranu Bahmuta.

Regionalni guverner Pavlo Kirilenko istovremeno je izvijestio o pogibiji dvije civilne osobe, dječaka i 70-godišnjeg muškarca.

>>>Pritisak Wagnera u Bahmutu | rat u Ukrajini

Ruske su snage ovog tjedna povele i ofenzivu na snažnu ukrajinsku utvrdu Vuledar, ruinu smještenu južnije na istočnoj bojišnici.

Ruski dužnosnici tvrde da su osigurali uporište, dok Kijev inzistira da je većina napada odbijena.

Procjena britanskih obavještajaca

Britansko ministarstvo obrane procjenjuje da je u napad na Vuledar uključena najmanje jedna brigada, što u pravilu podrazumijeva silu od nekoliko tisuća vojnika.

Obavještajci kažu da su Rusi premostili rijeku Kashlahach i napredovali stotinama metara.

“Postoji realna mogućnost da će Rusija nastaviti s lokalnim dobicima u sektoru. Ipak, nije izgledno da Rusija ima dovoljan broj neposvećenih trupa u području za postizanje značajnog operativnog proboja.”

Prema istom izvoru, pritisak bi Ukrajince mogao prisiliti na preusmjeravanje ljudstva i opreme posvećene obrani Bahmuta.

Bodrenje

Stratezi i stručnjaci procjenjuju da je aktualni pritisak Rusije potaknut zavjetima Zapada o dostavi više od 300 tenkova i drugog oružja Kijevu za što će trebati nekoliko mjeseci.

>>>Lista zapadnjačkog vojnog hardvera, smrtonosne pomoći za Ukrajinu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij ruski pritisak u posljednjim danima oslikava kao pokušaj “osvete” za prijašnje poraze.

“Sve ćemo ih malo po malo zaustaviti, uništiti i pripremiti našu veliku protuofenzivu,” rekao je u ponedjeljak.

Putin je u rujnu naredio mobilizaciju 300.000 rezervista čije postupno razmještanje na bojišnicama snaži iscrpljene ili izgubljene snage.

>>>Zelenskij pozvao na žurnu isporuku oružja, citirao ‘izrazito tešku’ situaciju u Donjecku

Zapadnjački vojni stručnjaci i analitičari postojano umanjuju značaj Bahmuta, no Moskva jedno od posljednjih značajnijih urbanih uporišta u Donjecku drži presudnim za osvajanje čitave oblasti.

Kronologija rata u Ukrajini

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

Comments are closed.