PolitikaPreporučeno

‘Javni linč’ Alemke Markotić

Alemka Markotić; Foto: Cropix/YouTube

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti i članica Stožera potvrdila je u petak da se u toj Klinici cijepila njezina 84-godišnja majka, kronični bolesnik, a upitana je li tim cijepljenjem preko reda zlouporabila položaj, odgovorila je da se i barem jedan novinar također već cijepio.

“Nekorektno je što sada razvlačite moju majku tako. Koliko puta ste vi prekršili zovući mene i kolege, tražeći usluge za svoje roditelje, bližnje… U Kliniku su mogli doći i vaši roditelji i moja majka i svi drugi ljudi koji su mogli i trebali doći. Barem jedan od vas koji tu sjede, se cijepio cjepivom preko reda, a moje je pravo da ne iznosim imena kao i do sada. Iznad mene postoje oni koji trebaju voditi računa o tome je li moja Klinika u redu i njima ću odgovarati. Molim vas kad ovako javno radite linč koristeći nečijeg roditelja, morate znati kako to izgleda kad vam netko drugi uputi slično pitanje,” rekla je dr. Markotić.

>>>Samoubojstvo Covid liječnice u Klinici  ‘Dr. Fran Mihaljević’ u Zagrebu

Nije navela ime novinara koji se preko reda cijepio, ali je rekla kako je u tom trenutku na na konferenciji za medije, nakon čega su novinari redom negirali da su oni ti koji su se cijepili.

Na upite novinara ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti potvrdila je informaciju da se njezina majka, koja ima 84 godine cijepila na Klinici za infektivne bolesti. Naglasila je kako ima više kroničnih dijagnoza, a od toga najmanje dvije koje su usko vezane za ozbiljne komplikacije od Covida.

“Imala je nedavno opsežnu i tešku operaciju, prema tome, ne vidim tu zašto se i ona ne bi smjela cijepiti ako je moja majka”, dodala je.

Markotić: nigdje ne piše da se niti jedna starija osoba ne smije cijepiti, ako nije u domu

Na novinarsku konstataciju o ‘cijepljenju preko reda’ i upit prema kojim kriterijima je cijepljenja njezina majka, s obzirom da u Hrvatskoj trenutno nije završena prva faza cijepljenja uspostavljena Planom cijepljenja koji je donijela Vlada, dr. Markotić je naglasila kako nije donesen kriterij na kojem se mjestu smije cijepiti njezina (84-godišnja) majka iako nije u domu.

“To je vaša konstatacija da su se osobe cijepile preko reda i preko veze”, odgovorila je novinarima.

>>>Branitelji podigli ogradu od ‘ljigavog Burilovića’

“Nitko tko je zdrav mlad i nije bio u prvim prioritetima, se nije cijepio. Nigdje ne piše da se niti jedna starija osoba ne smije cijepiti ako nije striktno u domu; nigdje ne piše da se jedan zdravstveni djelatnik mora cijepiti u vlastitoj zdravstvenoj osnovi. Vi tu sad na osnovi nekih poluinformacija donosite neke izjave”, naglasila je dr. Markotić

Pojašnjenje Božinovića

Načelnik Stožera, ministar Davor Božinović rekao je kako ravnateljica Infektivne klinike živi sa svojom 84-godišnjom majkom, koja možda nije u prvoj kategoriji prema planu prioriteta, no s obzirom na profesiju dr. Markotić, majka joj je možda i ugroženija od ostalih.

>>>Kronologija razbija mit o transparentnoj komunikaciji, praćenju epidemiološke zbilje: COVID-19

“Sada, u toj drugoj kategoriji gdje spada majka ravnateljice Klinike, moguće je u nekom dobronamjernom slijedu misli zaključiti da je, s obzirom na činjenicu s kakvim poslom se bavi njena kćerka, možda ugroženija od drugih”, istaknuo je Božinović, pojašnjavajući novinarima.

Misa za Stepinčevo

Na daljnje novinarsko pitanje o sudjelovanju na misi za Stepinčevo, 10. veljače, gdje se na otvorenom ispred zagrebačke katedrale okupilo više od 25 osoba, ravnateljica Markotić je istaknula kako je toj misi nazočila kao privatna osoba.

“Ja sam tamo bila u svojstvu privatne osobe, ne organizatora i nekoga tko može utjecati na broj okupljenih ljudi. Nisam primijetila značajnije kršenje mjera na misi, većina je imala maske. Prema tome, možemo mi optuživati nekoga što je došao negdje gdje situacija nije idealna, to je svačije pravo. Ono što znam – ja sam se držala mjera i da sam tamo došla kao vjernik. To je bilo na otvorenom, da je bilo na zatvorenom, ne bih došla”, rekla je dr. Markotić.

Dematirala je kao netočne i medijske napise da je na misi za blaženoga Alojzija Stepinca, na prostoru ispred zagrebačke katedrale “držala govor”.

Ostavka?

Novinarima je pojasnila kako je riječ o molitvi vjernika na misi, tijekom koje je, za vrijeme izgovaranja jedne rečenice, skinula masku koju je odmah potom stavila.

Pokušala im je objasniti kako bi se na sličnom okupljanju, primjerice, mogla naći i kada bi otišla na Cvjetni trg na bankomat ili na tržnicu.

>>>Pobornica netestiranja Markotić nabacila šokantno poguban i opasan ‘imunitet krda’: COVID-19

Na pitanje novinara hoće li zbog nazočnosti na misi ispred katedrale i cijepljenja svoje majke, dati ostavku, dr. Markotić nije odgovorila, rekavši da se radi javni linč.

Naglasila je kako iznad nje, kao ravnateljice Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević, “postoje neki kojima će odgovarati”.

“Nema potrebe za ovakvim razgovorom, iznad mene postoje neki kojima ću odgovarati”, kazala je ravnateljica Markotić, poručivši da se tim pitanjima radi javni linč.