Biznis i ekonomijaPreporučeno

‘Je li Elon Musk sada lud, ili lud poput lisice?’ | analiza

Najbogatiji čovjek svijeta Elon Musk naširoko se proslavio svojom merkurijanskom, nepredvidljivom i prštavom osebujnošću i osobnošću, no njegovi posljednji istupi, upareni s optužbama o seksualnom uznemiravaju ljuljaju njegov ugled i imovinu, piše u analizi Reuters.

Musk je u četvrtak odbacio izvještaj Insidera i svjedočenje anonimne osobe koja ga je optužila za seksualno uznemiravanje stjuardese na privatnom letu u 2016. godini, inzistirajući da ona laže.

>>>Elon Musk suočen s razotkrivanjem seksualnog uznemiravanja | Insider

Dan prije, izvršni je direktor Tesle rekao da će na sljedećim predsjedničkim izborima glasati za Republikance a ne Demokrate koje je nazvao “strankom mržnje i podjela”.

Samoranjavanje

U upečatljivoj seriji samoranjavanja ili vanjskih utjecaja, Tesla je ovog tjedna izbačen s naširoko praćenog i štovanog S&P 500 ESG indeksa na kojem se trguje dionicama kompanija sa snažnom etikom i društvenom odgovorošću.

S&P je odluku opravdao nizom prijepornih praksi Tesle, uključujući tvrdnje o rasnoj diskriminaciji unutar kompanije i nesreće povezane sa sustavom autonomne vožnje.

>>>Pariški taksist čiji se Model 3 ‘oteo kontroli’ i usmrtio pješaka tuži Teslu

Musk je u prvoj reakciji određivanje rejtinga na temelju brige o okolišu, društvu i upravljanju (engleski akronim za Environmental, social, and corporate governance, ESG) nazvao “prijevarom” i propitivao kako je indeks mogao izbaciti kompaniju posvećenu razvoju i proizvodnji električnih automobila i istovremeno uvrstiti dionice povezane s naftnom industrijom i plinom.

Političke struje

Iako Musku skandali nisu strani, posljednji prijepori i izjave mogli bi utjecati na njegov ugled, lik i djelo, što je redom usko povezano s uspjehom Tesle i drugih poslovnih poduhvata.

Reuters ističe da su ulijevo ustrojene savezne države najveća tržišta Tesle s više od 40% registracija godišnje. Prodaja Tesle u ljevičarskom raju Kaliforniji kroz godinu je porasla za gotovo 70% i imala udjel od 6.5% u ukupnoj prodaji automobila u toj saveznoj državi.

>>>Tesla i Musk pod pritiskom zbog nesreća, ‘obmana’ o potpuno samostalnoj vožnji

U navodnom kontekstu u posljednja je 24 sata na Twitteru uočljiv poziv na bojkot Tesle, kao i nekolicina “cvrkuta” prominentnih pojedinaca ili trendsetera koji tvrde da su otkazali svoje narudžbe novih automobila.

“Divila sam mu se u prošlosti zbog rada na izgradnji zelenog biznisa koji transformira korištenje energije. No on nažalost postaje čimbenik podjele i trol željan pažnje i stoga više ne vjerujem da je on posvećen kvaliteti svojih proizvoda. Otkazat ću svoju Tesla narudžbu,” napisala je J Yeh, korisnica Twitter koja u biografiji navodi da je odvjetnica s prebivalištima u nekolicini gradova, uključujući Los Angeles.

“Izgubio si potencijalnog kupca,” napisao je korisnik Ute Bauer iz Njemačke uz poziv sunarodnjacima da otkažu svoje narudžbe.

Institucionalna podrška

Izvjesno je da će brojni institucionalni investitori ostati uz Muska neovisno o skandalima i previranjima jer njegove kompanije donose novac, no to ne znači da nema frustracija.

“Oni rade mnogo dobrih stvari,” rekao je Taylor Ogan, izvršni direktor Snow Bull Capitala u posjedu dionica Tesle.

“Jednostavno je razočaravajuće kad je to okaljano antikom Elona Muska. Elon Musk je najbolja i najgora stvar za Teslu.”

Jedan je od zaposlenika Tesle za Reuters je, uz uvjet anonimnosti, također izrazio frustraciju jer dionica trpi zbog direktorova vanjskog utjecaja i djelovanja. “Kompanija mora nešto napraviti kako bi riješila problem,” rekao je.

>>>Urušila se dionica Tesle, isparilo 126 milijardi dolara

Dionice Tesle u petak su pale za gotovo 9%, urušavajući njegovu tržišnu vrijednost za oko 66 milijardi dolara, na razine posljednji put zabilježene u kolovozu prošle godine.

Kretanje dionice Tesle u posljednjih godinu dana; Foto: Google
Gubitak pažnje

Analitičari su, među ostalim, citirali “rizike od odvlačenja pažnje” povezane s akvizicijom Twittera. Musk je u četvrtak dionike i dioničare uvjeravao da je Tesla neprestano na njegovom umu.

Muskova deklaracija o političkoj afilijaciji mogla bi naljutiti i dio njegovih zaposlenika, osobito u liberalnoj Kaliforniji, komentirao je Jason Stomel, osnivač agencije za novačene tech talenta Cadre.

>>>Elon Musk preuzima Twitter u monumentalnoj prekretnici za slobodu govora

Dakako, priklanjanje desnici donosi i nove pobornike. Jedan je od republikanskih korisnika Twittera, nakon njegove objave izrazio zahvalnost i zavjetova da će kupiti “još jednog Teslu”.

Lud ili lukav?

Pojedini promatrači industrije u kakofoniji se pitaju hoće li Musk i Tesla s lakoćom otresti aktualne kontroverze, kao što je to bio slučaj u prošlosti.

>>>Musk nastavlja s velebnim remećenjem kriptotržišta, izazivanjem gnjeva i psihoze ‘bitcoinera’

“Je li Elon Musk sada lud, ili lud poput lisice? On je zaslužio dobrobit sumnje jer često igra šah dok ostatak nas igra dame,” komentirao je profesor s Northwestern sveučilišta, Erik Qualman. “‘Kako je to Musk sam svojedobno i slavno rekao na ‘Saturday Night Live’, ‘Što? Zar ste vi mislili da ću ja biti normalan?'”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima