PreporučenoTech

Jedan od najvećih američkih kriptorudara proglasio stečaj

Kriptorudnik; Foto: corescientific.com

Core Scientific Inc, jedan od najvećih rudara kriptovaluta u Sjedinjenim Američkim Državama, u srijedu je uslijed povijesnog urušavanja kriptotržišta s kojeg je od početka godine isparilo više od bilijun dolara podnio zahtjev za zaštitu zbog stečaja.

>>>‘Zajebo sam’: uhićen je kripto swindler Bankman-Fried

Vijest o posrtanju stiže nakon serije brodoloma koji su eliminirali ključne igrače poput Three Arrows Capitala i Celsius Networka.

>>>Nastavlja se usud na tržištu kriptovaluta | BlockFi

Poljuljane su i kriptomjenjačnice, uključujući veliki FTX čije je poslovanje, sudeći prema recentnim otkrićima i informacijama montypythonovska Ponzi shema.

Krahovi velikana za sobom su ostavili pustoš širom sektora i nepovjerenje malih i velikih ulagača koji su preko noći ostali bez svojih interesa.

Kontekst

Bitcoin i drugi virtualni novčići procvali su tijekom pandemije bolesti COVID-19 na koju su zapadnjačke i druge vlade s manevarskim prostorom odgovorile epohalnim fiskalnim potporama i poticajima. Uprave središnjih banka novac su istovremeno stvarale “kao da nema sutra”.

>>>Središnje banke stvaraju 834 milijuna dolara na sat – 13.9 milijuna u minuti | BoA

Aktualno, široko i snažno stezanje monetarne politike, negativno je utjecalo na kriptoimovinu, koja je poput NFT-a privlačna u vrijeme obilja i blagostanja.

Referentni je bitcoin od početka godine izgubio 60% vrijednosti i s vrhunaca od oko 65 tisuća dolara kolabirao na 17.000.

Pad vrijednosti za 80 i više posto

Core Scientific u priopćenju je naveo da je podnošenje zahtjeva za bankrot bilo uvjetovano padom operativnih performansi i likvidnosti uslijed dugotrajnog osipanja cijene bitcoina.

>>>S 26 milijardi na 1 $: totalna pomrčina bogatstva kripto fejkera Sama Bankmana-Frieda

Dionice tvrtke u dosadašnjem su tijeku 2022. izgubile 98% vrijednosti, što zrcale i drugi značajni kriptorudari poput Riot Blockchaina, Marathon Digitala ili Hut 8 Mininga čije su dionice redom propale za 80 i više posto.

Core Scientific, sa sjedištem u Austinu, Texas, zaštitu traži zbog restrukturiranja, no nema namjeru prestati s operacijama i tvrdi da uživa podršku zajmodavaca. U skladu s fluktuacijama, tvrtka procjenjuje da posjeduje između jedne i 10 milijardi dolara u imovini i potraživanjima.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima