PolitikaPreporučeno

Jedna osoba ubijena, deseci ozlijeđenih u brutalnom gušenju prosvjeda u Bjelorusiji: VIDEO

Foto: Guardian/YouTube

Iz Bjelorusije su u nedjelju stigle snimke brzo ugušene građanske pobune potaknute još jednom nadmoćnom pobjedom “zadnjeg europskog diktatora” Aleksandra Lukašenka koji je osvojio svoj šesti predsjednički mandat zaredom.

>>>Novi mandat za ‘zadnjeg europskog diktatora’

Uobičajeno i u skladu s najavama, policija je pokušaje okupljanja građana razbila nemilosrdno i bez ustezanja čisteći ulice u maniri rimskih legija, uz prijeteće udaranje limenim štitovima i u pratnji vodenih topova, suzavca i granata za ošamućivanje.

U previranjima je ubijena najmanje jedna osoba nakon što ju je udario policijski kombi za prijevoz pritvorenika, doznaje u ponedjeljak Reuters od predstavnika grupe za zaštitu ljudskih prava Spring 96.

“Pritvoreno je najmanje 120 ljudi, ali to su tek prvi podaci,” rekao je Valentin Štefanovič.

Policija je batinama ozlijedila velik broj građana.

Bjelorusija u očima vanjskih promatrača nije imala demokratske, slobodne i poštene izbore od 1995. godine kad je 65-godišnji autokrat Lukašenko prvi put osvojio vlast.

Comments (2)

  1. […] poručio da ostane doma i ne postane “topovsko meso” uz tvrdnju da se iza cjelotjednih nemira i prosvjeda kriju vanjski elementi i strani […]

  2. […] govore da je eskalacija policijske brutalnosti bila očita, iako intenzitetom manja nego u inicijalnom odgovoru na građansku pobunu kad su pritvorene i u zatvorima mučene na tisuće […]

Comments are closed.