PreporučenoTech

Jelena Bijelić, Ivana Lapić, Ena Melvan i Helena Virić Gašparić nagrađene stipendijom L’Oreal-UNESCO

Jelena Bijelić (Odjel za kemiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku), Ivana Lapić (Klinički zavod za laboratorijsku dijagnostiku KBC-a Zagreb), Ena Melvan (Fakultet elektrotehnike i računarstva i Prehrambeno-biotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Macquarie Sveučilištem u Sydneyju) i Helena Virić Gašparić (Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) ovogodišnje su stipendistice Nacionalnog programa stipendiranja “Za žene u znanosti”.

>>>‘Za žene u znanosti’: četiri hrvatske znanstvenice nagrađene prestižnom stipendijom L’Oréal-UNESCO (2020.)

Program koji se provodi u organizaciji L’Oréala Adria i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija ove godine obilježava svoju jubilarnu, 15. godinu provođenja u Hrvatskoj te je kroz njega do sada nagrađeno 58 znanstvenica u završnoj fazi izrade doktorske disertacije. Dodjela stipendija samo za sudionike održana je u Atelijeru Meštrović u Zagrebu, a svi zainteresirani su svečanost mogli pratiti online na YouTube kanalu i Facebook profilu programa.

Otvorenje izložbe Svijet treba znanost, a znanost treba žene; Foto: MPR/Handout
5.000 eura za znanstvenu izvrsnost

Za svoju znanstvenu izvrsnost stipendistice su nagrađene pojedinačnom stipendijom u iznosu od 5.000 eura u kunskoj protuvrijednosti, no sam program ima puno veće značenje jer je ujedno i priznanje mladim znanstvenicama za njihov predani trud i samozatajan znanstveni rad. Povodom ove obljetnice, u zagrebačkom parku Zrinjevac postavljena je izložba “Svijet treba znanost, a znanost treba žene“ posvećena svim dosadašnjim stipendisticama koje su nagrađene stipendijom.

Stipendistice i uzvanici; Foto: MPR/Handout

Ovogodišnje stipendistice iz područja prirodnih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja, odabralo je Izborno povjerenstvo programa na čelu s akademikom Zvonkom Kusićem te cijenjenim članovima naše akademske zajednice: akademkinjom Vidom Demarin, akademikom Krešimirom Nemecom, akademikom Vladimirom Paarom, prof. dr. sc. Helenom Jasnom Mencer, prof. dr. sc. Đurđicom Ugarković, prof. dr. sc. Ivanom Vickovićem i dr. sc. Katicom Biljaković.

Divno i poticajno priznanje

Predsjednik Izbornog povjerenstva programa akademik Zvonko Kusić naglasio je kako je pred Povjerenstvom bio težak zadatak odabira najboljih kandidatkinje među izvrsnim, a pristiglo je i veliki broj prijava na Natječaj, njih gotovo 50. “Ovaj program je tijekom 15. godina provođenja u Hrvatskoj postigao veliki ugled i priznanje u akademskim krugovima, čak i u inozemstvu. To je iznimno važno za mlade znanstvenice, da osim financijske potpore, imaju pristup međunarodnoj zajednici kako bi se mogle dodatno usavršavati. Moram priznati da sam sudjelovao u mnogo povjerenstava, ali ovo u Izbornom povjerenstvu program ‘Za žene u znanosti’ mi je jedno od najvrjednijih iskustava,” istaknuo je akademik Zvonko Kusić, predsjednik Izbornog povjerenstva programa.

Akademik Zvonko Kusić, Irena Šarić Dombaj, Vanya Panayotova; Foto: MPR/Handout

“Ova stipendija za mene predstavlja divno i poticajno priznanje, optimizam da svojim znanstvenim djelovanjem činim razliku,” poručila je ovogodišnja stipendistica Ivana Lapić, spec. med. biokem. i lab. med. koja svoju disertaciju izrađuje u Kliničkom zavodu za laboratorijsku dijagnostiku KBC-a Zagreb.

Izložba “Svijet treba znanost, a znanost treba žene”

Povodom obilježavanja 15. obljetnice provođenja Nacionalnog programa stipendiranja „Za žene u znanosti“ u zagrebačkom parku Zrinjevac postavljena je izložba „Svijet treba znanost, a znanost treba žene“. Izložba prikazuje 53 znanstvenice koje su za izvrsnost u svom znanstvenom radu nagrađene ovom prestižnom stipendijom.

“Cilj ove izložbe je informirati javnost o njihovim znanstvenim uspjesima, predstaviti ih pojedinačno, kao i znanstvene radove za koje su nagrađene. Njihovi uspjesi poticaj su svim ženama da odaberu put znanosti kao svoj životni poziv jer Svijet treba znanost, a znanost treba žene!” istaknula je Vanya Panayotova, generalna direktorica Loreala Adria-Balkan i Rumunjske.

Svi zainteresirani će izložbu moći pogledati do 30. lipnja.

L’Oreal/MPR