PreporučenoTech

J&J žali zbog trovanja crnačkih zatvorenika, eksperimentiranja s azbestom

Foto: johnsonsbaby.com

Farmaceutski div zloglasne povijesti Johnson & Johnson (J&J) u pedesetim je godinama prošlog stoljeća naručio usluge i istraživanja dermatologa Alberta Kligmana koji je kroz dva desetljeća proveo stotine moralno i etički prijepornih eksperimenata.

>>>Proizvođač cjepiva Janssen opozvao pet aerosola za sunčanje zbog kontaminacije kancerogenim benzenom

Kligman je pokuse provodio u kaznionici Holmesburg u Pennsylvaniji, njegovi su klijenti bili i drugi prvaci farmaceutske i kemijske industrije, uključujući Dow Chemical, kao i američka vlada.

Svjesno trovanje

Iako su teško pojmljive prakse J&J-a danas naširoko prepoznate a kompanija trenutačno izvodi velebne zakonske manevre s ciljem proglašavanja bankrota i izbjegavanja plaćanja odšteta Bloomberg News ističe da su spoznaje o praksi u kaznionici nove.

Na sudu prvi put otpečaćeni dokumenti bilježe da je Johnson & Johnson u 1971. godini naručio i platio istraživanje u kojem je desetorici crnačkih zatvorenika u donji dio leđa ubrizgavan kancerogeni, tremolitni i/ili uobičajeniji krizotilni (bijeli) azbest.

>>>Europska unija daruje gotovo 100 milijuna doza drugorazrednog cjepiva Janssen

Eksperiment se provodio iako su američke zdravstvene vlasti kancerogenost azbesta prepoznale još u pedesetim godinama prošlog stoljeća.

“Tata se pretvorio u čudovište”

“Imala sam četiri ili pet godina kada sam prvi put vidjela očeva leđa i to me jako prepalo, otrčala sam do majke i rekla joj da se tata pretvorio u čudovište,” posvjedočila je Adrianne Jones-Alston u intervjuu opisujući iskustvo svojeg oca Leodus Jones koji je sudjelovao u pokusima.

J&J ovih dana ne poriče unajmljivanje Kligmana i eksperimentiranja s azbestom i/ili puderom za djecu.

>>>Pažnja, u Zagrebu cijepljenje Janssenom neodgovornog proizvođača Johnson & Johnsona

“Duboko žalimo zbog uvjeta u kojima su ta istraživanja provođena, ona ni na koji način ne reflektiraju vrijednosti i prakse koje koristimo danas,” rekla je glasnogovornica kompanije Kim Montagnino za Bloomberg.

“Projekt Platon”

J&J je prošloga mjeseca uspješno izvršio “Projekt Platon”, manevar čiji je cilj prebacivanje odgovornosti za oko 38.000 neriješenih tužbi na novoosnovanu podružnicu koja će proglasiti insolventnost.

>>>‘Projekt Platon’: J&J pokušava spriječiti objavu dokumenata od javnog interesa

Potez matičnoj kompaniji omogućuje da ograniči financijsku izloženost kolektivnim i pojedinačnim tužbama.

Farmaceutska divizija J&J-a lani je ostvarila prihod od 52.08 milijardi dolara.

Pratite nas na Google vijestima