Politika

Johnson: Bruxelles mora prihvatiti ‘backstoptomiju’

Britanski premijer Boris Johnson u ponedjeljak je rekao kako je spreman s Europskom unijom pregovarati o Brexitu do zadnje minute prije roka 31. listopada, a da bi odluku o izlasku bez dogovora mogao donijeti i na taj dan ako bude potrebno.

Upitan je li spreman razgovarati s EU-om do samog 31. listopada, Johnson je odgovorio: “Pa mislim da EU teži postizanju sporazuma na samom kraju”.

>>>Johnson zaprijetio ukidanjem ‘slobode kretanja’, najavio selektivnu imigraciju

“Za nas je jasno da će se izlazak dogoditi 31. listopada kad ćemo poduzeti korake da izađemo pod uvjetima za koje ćemo do tada imati apsolutno kolosalne, opsežne i fantastične pripreme”, rekao je Jonhson na konferenciji za medije na summitu G7 u francuskom Biarritzu.

Johnson je tamo više puta upitan što će učiniti ako britanski parlament odluči blokirati li spriječiti brexit bez dogovora, što je to tijelo i najavilo, no britanski premijer je izbjegavao odgovore na ta pitanja.

Istaknuo je kako su Britanci umorni od brexita na prvim stranicama novina i da se izlazak iz EU-a mora dogoditi 31. listopada.

>>>Boris Johnson otvara 10,000 zatvorskih mjesta

Govoreći o pregovorima s EU-om, Johnson je kazao da želi dogovor, no da Bruxelles mora prihvatiti “backstoptomiju”, kombinirajući medicinski termin i takozvani “backstop”, uklanjanje iz sporazuma mehanizma kojim se želi izbjeći povratak tvrde granice na Irskom otoku.