PreporučenoTech

Johnson & Johnson pauzirao klinička ispitivanja cjepiva za Covid

Ilustracija: Bao

Johnson & Johnson (J&J) u ponedjeljak je pauzirao klinička ispitivanja svog kandidata za COVID-19 cjepivo “Janssen” nakon što je jedan od sudionika razvio za sad neobjašnjenu bolest.

Kompanija je u obavijesti navela da su takve stanke uobičajene za velika ispitivanja s desecima tisuća sudionika no nije otkrila druge detalje. “Moramo poštivati privatnost ovog sudionika. Mi također učimo više o bolesti ovog sudionika i važno je imati sve činjenice prije nego što podijelimo dodatne informacije.”

>>>Moratorij kliničkih ispitivanja cjepiva AstraZeneca ‘poziv na buđenje’ | WHO

Kandidat za cjepivo J&J jedan je od vodećih u svijetu pa pauziranje ispitivanja predstavlja još jedan korak unazad nakon što je AstraZeneca u rujnu zamrznula svoje eksperimente uslijed neobjašnjive bolesti jednog od sudionika iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Liječnik William Schaffner, profesor za infektivne bolesti pri Sveučilišnoj školi za medicinu Vanderbilt, u komentaru za Reuters procjenjuje da bi prikupljanje informacije o slučaju J&J-a moglo potrajati oko tjedan dana.

>>>Ceh za moguće odštete povezane s cjepivom AstraZenece dijelom na poreznim obveznicima EU-a

“Svi su na oprezu zbog onoga što se dogodilo s AstraZenecom,” rekao je. “Ovo je morao biti ozbiljan štetni događaj. Da je riječ o nečemu poput raka prostate, nekontroliranog dijabetesa ili srčanog udara – oni zbog toga ne bi zaustavili ispitivanja. Ovo će izgledno biti neurološki događaj,” dodao je.

>>>Trumpovo siljenje neprovjerenog cjepiva ‘kolosalna glupost, recept za katastrofu’: stručnjaci

J&J je prošloga mjeseca javio da je eksperimentalno cjepivo proizvelo snažan imunološki odgovor protiv novog koronavirusa u prvim i srednjim stupnjevima kliničkih ispitivanja nakon čega je započela zadnja velika runda sa 60,000 sudionika. Kompanija je prije aktualnog nazadovanja prognozirala da će studije završiti do kraja ove ili s početkom iduće godine.