PolitikaPreporučeno

Johnsonov ‘endgame’ neprihvatljiv Bruxellesu

Britanski premijer Boris Johnson izložio je Europljane pritisku upozorivši ih da je Ujedinjeno Kraljevstvo spremno za izlazak iz EU-a 31. listopada bez dogovora ako odbiju “nagodbu” koju nudi London.

Čelnik konzervativne vlade koji je krajem srpnja preuzeo vlast uz obećanje da će po svaku cijenu izvesti zemlju iz Europske unije, rekao je da će tijekom dana iznijeti Bruxellesu “razumne i konstruktivne prijedloge” kojim će prebaciti loptu u europsko polje.

“Ako je to ‘uzmi ili ostavi’, možda je bolje da zatvorimo tu knjigu i počnemo razgovarati o načinima odgode”,

“Da, Ujedinjeno Kraljevstvo nudi nagodbu i iskreno se nadam da će naši europski prijatelji to shvatiti i ponuditi svoj prijedlog”, rekao je pred članstvom zadnjeg dana godišnjeg kongresa Konzervativne stranke u Manchesteru, na sjeverozapadu Engleske.

Premda nije ulazio u tehničke pojedinosti, upozorio je da će Ujedinjeno Kraljevstvo u slučaju odbijanja njegova plana izaći 31. listopada “bez obzira na sve”. Ustvrdio je da je njegova zemlja u slučaju odbijanja njegova plana “spremna” na “no deal” koji može imati posljedice pogubne za gospodarstvo, plašeći londonsku burzu.

Ipak, svrha ove nove ponude je spriječiti grubi izlazak rješavajući problem irske granice kako bi se prekinula trogodišnja trakavica koja je Ujedinjeno Kraljevstvo gurnula u ozbiljnu političku krizu.

Taj plan kojega su pojedinosti, izašle u javnost, hladno dočekane u Dublinu, Bruxelles nije komentirao čekajući njihovu službenu potvrdu. Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker će u srijedu u 17.15 h po srednjoeuropskom vremenu telefonom razgovarati s Borisom Johnsonom.

Glasnogovornica njemačke vlade je u Berlinu rekla da EK treba proučiti prijedlog prije nego se očituje. “Važno je pronaći rješenje jer vremena je malo”, dodala je.

List Telegraph piše da novi britanski prijedlog predviđa ostanak Sjeverne Irske na jedinstvenom europskom tržištu do 2025., ali u carinskoj uniji s Ujedinjenim Kraljevstvom. Tako bi u neku ruku postojale dvije granice: carinska kontrola između dvije Irske i regulatorna kontrola u Irskome moru koje Ujedinjeno Kraljevstvo dijeli od njegove pokrajine Sjeverne Irske.

>>>Britanija predlaže ‘centre za carinjenje’: backstop

Irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney je za Sky News rekao da “nije optimističan” u vezi s tim informacijama. “Ako predlaže carinsku kontrolu na irskom otoku, mislim da to neće biti temelj za dogovor”

Johnson je ponovo zanijekao da razmišlja o ponovnoj uspostavi takve fizičke kontrole na granici ne obrazloživši kako kani riješiti to pitanje.

Johnson je upozorio da u slučaju neuspjeha pregovora s EU-om neće od Bruxellesa zatražiti odgodu Brexita. No zakon ga obvezuje da zatraži novu odgodu ako se do 19. listopada ne dogovori s EU-om, neposredno nakon sljedećeg europskog sastanka na vrhu.

Johnsonova “konačna ponuda” neće biti prihvaćena u Bruxellesu

Posljednji britanski prijedlog za brexit, kakav je predstavljen u medijima, “manjkav je u temeljima” i neće proći, rekli su u srijedu EU diplomati i dužnosnici, dodavši kako je još jedna odgoda britanskog izlaska vrlo vjerojatna ako će to biti konačna ponuda Londona.

“Ovaj prijedlog je manjkav u temeljima”, rekao je dužnosnik Europske unije u osvrtu na napise britanskih medija o tome što će premijer Boris Johnson u konačnici ponuditi Bruxellesu kako bi dobio dogovor prije izlaska 31. listopada.

“Ako žele napraviti glupost, to treba u potpunosti biti njihova odgovornost”,

“Ako je to ‘uzmi ili ostavi’, možda je bolje da zatvorimo tu knjigu i počnemo razgovarati o načinima odgode”, dodao je dužnosnik.

Istaknuo je kako Francuska i Njemačka, najmoćnije preostale članice EU-a, neće stvarati pritisak na Irsku da prihvati britanski prijedlog, a koji će utjecati na trenutno otvorenu granicu sa Sjevernom Irskom.

Preostalih 27 članica EU-a neće odbiti britanski zahtjev za odgodom izlaska jer ne žele biti odgovorne za neuspjeh pregovora, otkriva dužnosnik.

“Ako žele napraviti glupost, to treba u potpunosti biti njihova odgovornost”, istaknuo je.

“EU neće nikada izgurati Veliku Britaniju, Unija neće nikada zatvoriti vrata”.

Bruxelles je više puta tražio od Britanaca da donesu “pravne i operativne” prijedloge za promjene koje Johnson želi u odnosu na dogovor koji je s EU-om postigla njegova prethodnica Theresa May, no koji je britanski parlament više puta odbio.