PolitikaPreporučeno

Josipović: gospođa Grabar-Kitarović je bezobzirna manipulatorica sklona neistinama

Ivo Josipović, predsjednik RH od 2010. do 2015.; Foto: Ured predsjednice

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović komentirao je u srijedu nastup aktualne predsjednice i kandidatkinje za tu dužnost u novom mandatu Kolinde Grabar-Kitarović na HTV-u te je ustvrdio da se slučaj korupcije u SOA-i i VSOA-i na koji se poziva razotkrio u njegovu mandatu.

>>>Sučeljavanje kandidata: 2 i pol sata ‘sedlanja mrtvog konja’ u režiji HRT-a

“Gospođa Grabar-Kitarović svojom se lažnom samohvalom o borbi protiv korupcije u SOA-i, odnosno VSOA-i potvrdila kao bezobzirna manipulatorica sklona neistinama. Slučaj navodnog kriminala u VSOA-i na koji se poziva razotkrio se upravo u mome mandatu, ne u njenom. I ja, kao tadašnji predsjednik Republike, i Vlada premijera Milanovića zaslužni smo za otkrivanje tog slučaja”, napisao je u priopćenju Josipović, koji je bio hrvatski predsjednik od 2010. do 2015.

Istaknuo je da je dvojicu visokih časnika koje spominje Grabar-Kitarović, a i neke druge, osobno razriješio s dužnosti, kao što je, dodao je, nekim visokim časnicima suđenima za teški kriminal oduzeo činove i odličja.

“Gospođa Grabar-Kitarović svojom se lažnom samohvalom o borbi protiv korupcije u SOA-i, odnosno VSOA-i potvrdila kao bezobzirna manipulatorica sklona neistinama.”

Ivo Josipović

“Može li Grabar-Kitarović navesti i jedan jedini slučaj u kojemu je ona učinila nešto slično? S obzirom na to s kakvim se ljudima druži, još od prošle kampanje, tijekom mandata, a i sada slobodno možemo reći da je riječ o ‘fejk’ borkinji protiv kriminala i da joj, umjesto titule Kraljice Hrvata, kako su joj neki tepali, pripada titula Kraljice hrvatskih kriminalaca”, ustvrdio je Josipović.

Rekao je i kako se osobno nikada nije hvalio time što je u slučaju koji spominje Grabar-Kitarović “bio jedan od onih koji su sudjelovali u otkrivanju i prijavi navodnih kaznenih djela”.

“Nisam komentirao te slučajeve, a ponajmanje ih koristio u kampanji zato što bi to moglo biti povod Europskom sudu za ljudska prava da osudi Hrvatsku zbog miješanja visokih dužnosnika u sudske procese, što smo već iskusili”, rekao je.

Josipović smatra da je Grabar-Kitarović “izložila Hrvatsku mogućnosti da ponovno bude osuđena”, a da ni u tom ni u bilo kojem drugom predmetu “zaista nije imala nikakvu ulogu, ponajmanje takvu koja bi opravdavala samohvalu o borbi protiv kriminala”. Ocijenio je da je, kao i na drugim područjima, rezultat njezina mandata “nula, sramota za nju osobno, za instituciju predsjednice i za državu”.