PreporučenoTech

Jourova izdvojila X, podcrtala rizik od ‘dezinformacija’

Potpredsjednica Europske komisije Vera Jourova pozvala je u utorak internetske platforme da pojačaju borbu protiv dezinformacija i istaknula da posebnu zabrinutost izaziva društvena mreža X, bivši Twitter.

Velike platforme (Google, Meta, Microsoft, TikTok), koje su 2022. godine potpisale kodeks ponašanja u pogledu dezinformacija objavile su u utorak nova izvješća o tome kako izvršavaju svoje obveze u suzbijanju širenja lažnih vijesti.

>>>Komisija osniva nove centre za ratnu propagandu, borbu protiv dezinformacija

Potpredsjednica Jourova je rekla da posljednji podaci pokazuju da platforma X u vlasništvu američkog milijardera Elona Muska “ima posebno velik broj objava koje šire lažan ili obmanjujući sadržaj”.

Muskova platforma je napustila dobrovoljni kodeks ponašanja u svibnju ove godine, ali Jourova upozorava da ga to ne oslobađa od obveze da poštuje propise EU-a.

>>>Bugari prosvjedovali protiv Komisije i cenzure ruskih izvora: Imamo pravo birati što ćemo gledati!

Ona je istaknula da “dezinformacije predstavljaju jedan od najvećih rizika za demokratski europski informacijski prostor, uključujući i one koje se odnose na ruski rat u Ukrajini i na izbore”.

Dodala je da Rusija zagađuje informacijski prostor poluistinama i lažima.

“Dok se Europljani pripremaju izići na izbore 2024. godine, svi čimbenici moraju dati svoj obol u borbi protiv dezinformacija na internetu i stranog upletanja”, rekla je potpredsjednica Komisije zadužena za vrijednosti i transparentnost.

>>>Twitter odbacio EU borbu protiv dezinformacija; Breton: Možete bježati, ali se ne možete sakriti

“Glavne internetske platforme moraju se pozabaviti ovim rizikom, posebice jer moramo očekivati da će Kremlj i drugi akteri biti aktivni prije naših europskih izbora”, upozorila je.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

Comments are closed.