PolitikaPreporučeno

Juncker na pitanje hoće li se Italija oporaviti: ‘Ja bih u to volio vjerovati, ali nisam siguran’

Talijanski dug ne predstavlja rizik za globalna tržišta, ali izostanak rasta može samo pogoršati probleme Rima, rekao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u nedjeljnom intervjuu za RAI.

Komisija je prema njegovim riječima u posljednjim mjesecima 2018. godine predvidjela usporavanje talijanskog rasta usprkos uvjeravanju premijera Giuseppea Conte i ministra ekonomije Giovannija Trije da se ono ne događa.

>>>Ulog je visok, pozornica spremna za veliki fiskalni obračun Komisije i Salvinija

“Mi smo imali prepirku s našim talijanskim prijateljima ovih posljednjih par mjeseci oko brojki talijanskog rasta,” rekao je Juncker i dodao da su se prognoze talijanske vlade “pokazale netočnima”.

Juncker je odbacio optužbe da Komisija nije učinila dovoljno u pomoći Italiji oko migracije.


“U smislu financija, mi smo Italiju podržali s najmanje milijardu eura, ne lira,” rekao je. “Možda je europska solidarnost bila nedovoljna, ali unutar proračunskih mogućnosti koje smo imali, mi smo napravili sve što je moguće.”

“Nulti rast”

Komisija ove godine očekuje rast BDP-a od 0.2 posto, značajno ispod službenih procjena talijanske vlade od 1.0 posto iz prošlog studenog kad je Rim uvjeravao europske partnere da ne treba posegnuti za Postupkom prekomjernog proračunskog manjka kakav je do 2017. godine “uživala” Hrvatska.

>>>>Italija je na rubu ‘perma-recesije’: Capital Economics

“Rast od 0.2% znači nulti rast. To je vrsta stagnacije koja osigurava da će se problemi Italije samo povećati,” kaže Juncker koji na pitanje hoće li se Italija izvući iz aktualnih nevolja odgovara:

“Ja bih u to volio vjerovati, ali nisam siguran.”

Europska unija je u nedjelju 24. ožujka upozorila na nove svađe oko talijanskog proračuna jer korekcija BDP-a utječe na projekciju deficita.

“Ja sam zbilja zabrinut. Ekonomija se nije tako dramatično ohladila u niti jednoj drugoj članici. Mi smo već u našoj zimskoj prognozi imali očekivanja da će Italija imati rast od samo 0.2% (u 2019.)”, rekao je tada potpredsjednik Europske komisije Vladis Dombrovskis.

“Put svile je dobar projekt”

Juncker se u razgovoru osvrnuo na odnose Italije i Kine, nakon što su dvije države 23. ožujka potpisale neobvezujući memorandum o sudjelovanju u “Inicijativi Svilenog puta” koji bi trebao približiti Aziju i Europu. Italija je prva članica G7 koja se pridružila tom masivnom kineskom projektu.

>>>‘Svi žele poštivanje pravila’: EK očekuje široku podršku za proračunsko discipliniranje Italije

Šef komisija drži da je incijativa “dobar projekt” koji će “Aziji i Europi dozvoliti da jedna drugoj padnu u ruke” i približiti dva kontinenta, prenosi Euractiv.

“Ono što mi se ne sviđa je kad zemlja članica s Kinom samostalno potpisuje sporazume,” dodaje.